SA i bez Joan Baez. Noć koju vam samo sudbina može podariti.

Muzika BiH Show Time

Sarajevo na svoj način doživljava Joan Baez, njenu muziku i aktivizam, još od dolaska slavne kantautorice u opkoljeni grad, 1993. godine, pa je takvo bilo i jedno vrlo posebno, intimno druženje sa Sarajlijama, dan uoči njenog novog koncerta u Bosanskom kulturnom centru.

Cijelih šest desetljeća je već na sceni Joan Baez.

Početkom ove 2018. napunila je 77 godina, a početkom ovog mjeseca, 2. 3. 2018., objavila novi album Whistle Down the Wind i istog dana započela ”Fare thee well” turneju.

Do kraja godine zakazala je više od stotinu koncerata, iako je tek koji mjesec ranije okončala američki serijal ”Concerts for Refugees”. Zapravo, Joan je u protekle dvije godine malo slobodnih dana imala, svirajući u prosjeku skoro svaki treći dan.

Otkud joj tolika energija u tim godinama, poslije više od 50 albuma i nekoliko hiljada nastupa po cijelom svijetu?

Stotinjak sretnika, koji su se 30. marta našli u čudnovatom i čudesnom sarajevskom klubu ”FigureSlaviše Mašića, na djelu su doživjeli Joaninu posebnost.

Dakle, u spomenutu turneju, kao jedini grad u našem regionu, uključeno je Sarajevo i koncert 31. 3. u Bosanskom kulturnom centru. Treći je to njezin dolazak u ovaj grad, poslije već legendarnog koncerta usred rata, 1993. godine, te još jednog 2008. godine.

Puno se uspomena i emocija nakupilo u tim susretima, pa je Slaviša Mašić (umirovljeni poznati TV reditelj i vlasnik jedinstvenog atelje-kluba na ovim prostorima) za novi Joanin pohod u Sarajevo, večer prije koncerta, u ”Figurama” priredio intimni akustičarski program ”SA i bez Joan Baez”. Sestra i brat Alma i Haris Abdagić, Azra Šabanović, Gordan Dizdarević Grk i Dragana Glumac pjevali su pjesme legendarne kantautorice za njezine sarajevske štovatelje, među kojima su neki bili i u publici legendarnog ratnog koncerta.

Te večeri su svi samo željeli odati počast Joaninoj posvećenosti, doživjevši odjednom, bez najave – šok. Na neobaveznom druženju pojavila se i ona.

Nakon što je vidno uživala u tuđim izvedbama, ta energija, koju smo kao pitanje spomenuli ranije, povukla ju je da i sama izađe pred prijatelje. Spontano je zajedno sa Almom i Draganom zapjevala, a onda izvela i svoje dvije pjesme. I tu je odgovor na pitanje: Joan Baez muziku muziku u sebi ima u svakom trenutku. Da, živi od nje, ali ona nije samo izvođač profesionalac (usput, sarajevski koncert svira bez honorara). Svi veliki umjetnici su veliki zato jer umiju biti mali, obični.

Djelić sinoćnje atmosfere samo pokušavamo prenijeti u kratkom video zapisu i fotogaleriji.