Them Moose Rush - Sputnik - Gretta

Tri nova albuma za pet zvjezdica

Muzika - regija Show Time

Martovska produkcija u regionu donosi nam tri odlična albuma, među kojima je jedan čak debitantski, i oni jesu prve laste koje najavljuju zanimljivo muzičko proljeće.

Iako otrcana, floskula ‘svjetsko a naše’ vrijedi za sva tri benda i njihova nova izdanja.

Prog noise rock sastav Them Moose Rush iz Bjelovara u diskografiji ima hvaljeni prvijenac ”To Future Miss Sunshine” (2013.) te dva EP-ja, ”Three π One” (2014.) i ”Three π Two” (2015.), a oko izdavanja novog albuma ”Don’t Pick Your Noise” ujedinile su se čak tri etikete, TMR Records, Dostava Zvuka i Dirty Old Label, koja ga plasiraju u tri formata, CD, digitalnom i vinilnom.

Iako im ezoterija nije bila na umu, zgodna je ta koincidencija da se nakon 3 izdanja, novo pojavljuje u 3 formata sa 3 etikete, a u kineskoj tradiciji trojka simbolizira načelo rasta i broj je koji u sebi sadrži početak, sredinu i kraj. Upravo takav je ”Don’t Pick Your Noise” – kompaktan, energičan, razoran, album ‘sa glavom i repom’.

Them Moose Rush su Nikola Runjavec (vokal/gitara), Branimir Kuruc (bas gitara) i Vedran Marinko Komlen (bubanj), a njihov progresivni, riffovski rock i vokal koji osvaja na prvu, već su – po izvještaju izdavača – neki svjetski kritičari označili kao inovativno otkriće.

Da je toga svjesna i ovdašnja publika pokazala je koncertna promocija albuma 23. 3. u ispunjenom zagrebačkom KSET-u.

Sputñik iz Novog Sada su formalno debitanti – objavili su tek prvi album ”A Memory of Fire”.

No, bend postoji dosta dugo, skoro dvadesetak godina i postava mu se mijenjala, čak i u vrijeme snimanja albuma, na kojem su radili zadnjih pet godina, a sada je čine Žikica Milošević (vokal, daire), Vladimir Čudinov (gitara), Viktor Vinaji (bas), Kiril Bojko (gitara, sintisajzer) i Valerija Nesterova (vokal), dok se Nevena Reljin (vokal) pojavljuje na festivalima i većim nastupima.

Sve te godine skupljanja vrijednog scenskog iskustva i uobličavanja zvuka na tradicije indie rocka i elektropopa rezultirale su, također, kompaktnim albumom, koji – evo još jedne čudne podudarnosti – kao pozadinu ima izraženu simboliku brojeva.

”Album ima 13 pjesama, kao što će i svaki sljedeći album imati” – otkriva frontmen Žikica Milošević – ”i, da, u tome ima skrivenog značenja. Prvi dio albuma su pjesme srednje brzine, a zatim se kreće prema kulminaciji, da bi se na kraju ugasio, posljednjom pesmom koja je istovjetna kao prva, osim što je po tonalitetu nešto niža i sporija po ritmu”.

Stilski, album je drugačiji nego izdanje Bjelovarčana, a povezuje ih slična doza energije i ideje koje nadmašuju lokalne ambicije.

Objavljen pod etiketom nezavisne izdavačke kuće Take Ot Or Leave It Records, ”A Memory of Fire” za sada živi samo digitalno na svim svjetskim platformama, a bend će ga uskoro početi predstavljati i uživo.

U ovom društvu najiskusniji bend je zagrebački rock kvartet Gretta.

Poslije albuma “Fanatik” (2008.), “Vidim što vidim” (2010.), “Kreteni” (2012.) i “Boje i mirisi” (2015.), prije pet dana su izdali i peti “Gravitacija“.

Diskografska dinamika im je, eto, impozantna i pokazuje da autorski potencijal Grette još ne spada ispod najviše amplitude.

Uz deset autorskih pjesama, novi album donosi i prvu obradu u karijeri benda i to sasvim neočekivane pjesme – skoro pola stoljeća starog šlagera “Kud plovi ovaj brod?“, koji je označio karijeru Radojke Šverko, a autorski su ga potpisali Arsen Dedić (stihovi) i sarajevski kompozitor Esad Arnautalić.

U snimanju albuma članovima benda su se pridružili pjevačica Tara Rosandić, Mladen Subošić Suba iz Hladnog piva (prateći vokali), Katarina Medanić (prateći vokali) i Srđan Sekulović Skansi (synth), koji je obavio i produkciju.

Bez puno stilskih promjena, sa U2-ovskom ‘prigušeno tutnjajućom’ energijom, Gretta je u ovom desetljeću sami vrh aktuelne rock scene u Hrvatskoj.