✓ Zdravstvene koristi od Aronije

✓ Zdravstvene koristi od Aronije

Aronija kao lijek Jedi moli voli

Prednosti Aronia
Aronija je u poslednjih nekoliko godina privukla veliki naučni interes zbog svoje duboke ljubičaste boje i skoro crne pigmentacije koja potiče od gustog sadržaja polifenola i antocijanina.
Anti-kancerogene osobine: Glavna komponenta koja se zasniva na većini zdravstvenih prednosti u plodu je zbog grupe hemikalija koja se zovu polifenoli, koji su snažni antioksidanti, koji se smatraju zaštitom tela od ćelijskog oštećenja izazvanog kancerogenima koji se nalaze u alkoholu .
Borba protiv bolesti srca: Njegova relativno velika količina fenolnih sastojaka takođe je odgovorna za širok spektar zdravstvenih koristi. Dok se istraživanje vrši, rezultati su do sada bili sasvim obećavajući. Takođe je utvrđeno da su fenolici efikasni u ograničavanju aterosklerotskog oštećenja izazvanog srčanim oboljenjima.
Anti-inflamatorna: japanski istraživači su takođe utvrdili da aronija može blokirati djelovanje COKS-2, što je izuzetno moćan pro-inflamatorni agens. Pored mogućnosti blokiranja COKS-2, aronija je takođe pokazala da smanjuje iritaciju na želucu uzrokovanu određenim nesteroidnim, antiinflamatornim lekovima.
Izvor antioksidansa: Istraživanje je takođe otkrilo da je aronija jedan od najbogatijih izvora antocijanina, sa 100 grama ploda koje sadrže čak i oko. 500 mg antocijanina. Nakon konzumacije, aronija pomaže povećanju antioksidativnog kapaciteta krvi koja štiti telo od oksidativnog stresa. Nadalje, aronija takođe kombinuje zdravstvene prednosti zelenog čaja i crnog vina tako što sadrži oba tipa polifenola, katehina i antocijanina.
Zdravlje urinarnog trakta: Još jedna prednost uključivanja aronija bobica u vašu ishranu je zato što pomaže zadržavanju urinarnog trakta od UTI (infekcija urinarnog trakta). Milioni ljudi širom sveta pate od različitih UTI-a, a glavni uzročnik je escherichia coli. Neki od njegovih simptoma uključuju često mokrenje, praćeno bolom. Nove studije pokazale su da su, zajedno sa brusnicama, šećerne aronije efikasne iu borbi protiv UTI. U stvari, utvrđeno je da je aronija bila pet puta efikasnija od brusnice zbog visokog nivoa kininske kiseline, za koju je dokazano da sprečava infekcije urinarnog trakta.
Kontrola težine: Aronia bobice su se takođe pokazale korisnim kada je u pitanju regulisanje težine. Radi to sprečavajući telo da skladišti masti oko abdomena. Još jedna dodatna prednost upotrebe aronije je u tome što poboljšava nivo lipida i holesterola u organizmu, što pomaže telu da proizvodi dobar holesterol.
Druge prednosti: Aronija može biti vrlo korisna u slučajevima artritisa, hipertenzije, upale, kardiovaskularnih stanja i drugih infekcija. Utvrđeno je da upotreba aronije ojačava krvne sudove, podržava prirodni imunitet, smanjuje nivo krvnog pritiska i čak odlaže proces prirodnog starenja.