U stalnoj potrazi za srećom – svjetski uspjeh ‘danskog recepta’

Metropol Samo urbano

Vrlo često, na različitim primjerima, može se zaključiti da su skandinavske zemlje, bez obzira na negostoljubinu klimu (ili možda upravo zbog toga) kutak planete sa velikom razinom sreće.

Meik Wiking, direktor Instituta za istraživanje sreće, objavio je prošle godine knjigu ”Hygge – danski recept za sretan život”, koja je brzo postala bestseler, s višemilionskom prodajom po cijelom svijetu.

Šta je zajedničko sretnim ljudima? To je ključno pitanje Wikinga, koji čitaoce vodi ‘u lov na blago’ zvano sreća.

Prikupivši podatke, iskustva i savjete iz najsretnijih kutaka svijeta, govori nam kako provoditi dragocjeno vrijeme, kako postići zajedništvo i istinsko zadovoljstvo.

Spomenuti Institut za istraživanje sreće u Kopenhagenu istražuje uzroke i posljedice ljudske sreće, kako bi omogućili poboljšanje života ne samo u Danskoj, već u cijelom svijetu.

S tim zadatkom, Wiking je upoznao najrazličitije ljude, od gradonačelnika Kopenhagena do uličnih prodavača hrane u Meksiku, od indijskih taksista do Ministra sreće u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Pritom je došao do spoznaje: prvo, bez obzira na to jeste li Danci, Meksikanci, Indijci ili Arapi, svi smo prvenstveno ljudska bića i ne razlikujemo se toliko jedni od drugih, kao što se često čini. Prvo što nas čini jednakima: svi priželjkujemo sreću.

Autor u knjizi ističe šest ključnih faktora koji najviše utiču na sreću: zajedništvo ili osjećaj pripadnosti zajednici, novac, zdravlje, sloboda, povjerenje i dobrota. Kad se sve složi u cjelinu, imamo kartu za otkrivanje blaga – sreće.

Iako je spomenut i novac, autor potvrđuje već poznatu premisu da bogati nisu nužno sretniji, te koliko je presudno cijeniti i prikupljati sjećanja, a ne ono materijalno. Neki to, istina, zahvaljujući novcu mogu učiniti skupim putovanjima, ali za utjehu ostalima – Meik Wiking kaže kako i običnim šetanjem možemo podići raspoloženje!

Dakle, autor naglasak stavlja na činjenicu da sreću čine nematerijalne stvari. Tako se hygge (danska riječ za sreću) odnosi na ozračje, osjećaj udobnosti i užitke u ugodnom društvu ili sjedenja pred kaminom s čašom kuhanog vina.

Hygge se ne može kupiti novcem.

No, hygge se može osjetiti i vidjeti, hygge posjeduje okus, miris i zvuk, i moguće ga je zadobiti samo vremenom, zanimanjem i predanošću osobama koje vas okružuju.

Knjiga ”Hygge – danski recept za sretan život” je prevedena i kod nas, u izdanju zagrebačke Mozaik knjige.

Izvor: Zen.ba