Oslobodioci poslije 24 godine pauze objavili album ‘Ubrzavanje’

Muzika - regija Show Time

Davne 1987. obrenovački indie rock sastav Oslobodioci počeo je stvarati i izgradio kultni status na nezavisnoj alter sceni – i ugasio se u vrijeme ratnog pakla. Poslije dugo vremena, odlučili su opet progovoriti kroz muziku.

Nakon gotovo dvije decenije tišine, 2015. okupila se stara ekipa i poslije nekoliko kadrovskih promjena, ali predvođena originalnim frontmenom Petrom Đokićem (aka Pier Cleopatr, kako glasi njegov rani scenski pseudonim), snima novi studijski album ”Ubrzavanje”, koji se ovih dana u digitalnom i CD formatu pojavio pod etiketom njihovog izdavača iz davnina, Take It Or Leave It Recordsa.

Uz izdanje je predstavljen i prvi video sing ”Što si mi to učinila”:

Da bi današnja generacija alternativaca makar približno razumjela potencijal Oslobodioca, donosimo kratke zabilješke iz njihove muzičke biografije.

1987.

U Beogradu snimamo prve demo snimke “Dečko”, “Zabrinut”, “Ti si ponosan na vlast” i  nosimo ih Zoranu Modliju u emisiju “Ventilator 202”, gde “Zabrinut” ostaje više nedelja na top listi, od čega nekoliko puta i na prvom mestu. Zahvaljujući tome, uvršteni smo na kultnu kompilaciju “Beogradski Grafiti – Bad Boy Rock” (Produkcija Slovenija, maj 1987), ten am se otvaraju vrata nezavisne scene koja se formira pa sviramo na festivalu “Yu rok moment” u Zagrebu, u Kulušiću, zatim koncerti u Ljubljani i Beogradu, te nastup na festival ‘Omladina’ u Subotici…

1988.

Dobijamo ponudu nezavisne izdavačke kuće Produkcija Slovenija da izdamo svoj prvi album na kaseti. Album snimamo u Beogradu, na brzinu, delimično u studijima “Ša-na-na” i “Kazablanka”.

1989.

Nakon albuma “Prva ljubav”, dobijamo ponudu od zagrebačkog nezavisnog izdavača “Beyoop” da za njih objavimo album “Nisam ni znao da postojim”. Na jednoj strani je live sa naše svirke u Ljubljani, a na drugoj su studijske verzije pesama.

Mr. Montenegro Records iz Novog Sada izdaje dve kasete, “Ballad Of Dead Seals/ Balada o mrtvim fokama” i “Better Alive Than Dead/ Bolje uživo nego umrtvo”, na kojima su se našle uglavnom naše stare pesme skupljene na gomilu.

Oslobodioci kaseta

1990.

Počinjemo da pripremamo i prvo vinilno EP izdanje koje tada nije bilo baš lako štampati. Singl “Green Limousine” izlazi za Mr. Montenegro Records, a uspostavljamo i prve kontakte sa nekim inostranim izdavačima.

1991.

Snimamo album “No Deal” koji pred sam početak rata šaljemo u Jugoton da nam uslužno odštampa ploču. Plan nam je da se sa njom predstavimo i van granica naše zemlje. Sa predstavnikom Wipe Out Records (Grčka) dogovaramo da nam objave LP, kad nam vrate master trake iz Zagreba. Paralelno s tim naš izdavač pregovarao je sa nemačkim Glitterhouse Recordsom, ogrankom čuvenog Sub Popa, da nam objave novi album. I zaista, u to vreme nekoliko pesama pojavljuju nam se na nekim američkim punk rock kompilacijama. Međutim, izbija rat i trake ostaju u Zagrebu. Do njih je bilo nemoguće doći. Mi zbog svega toga skoro da prestajemo da sviramo!

1993. – 1994.

A onda se niotkuda pojavio Drago Borić sa ponudom da novi album izdamo za Take It Or Leave It Records, te smo s novom dozom entuzijazma, prvo štampali izgubljene snimke na kasetnoj verziji albuma “No Deal” (1993), a potom u novosadskom studiju “Do-re-mi” januara 1994. snimili i objavili album pod imenom grupe “Oslobodioci” (Take It Or Leave It Records, 1994). Dosta smo imali živih svirki tih godinu-dve i scena je bila super: DLM, Atheist rep, Kazna za uši, Goblini… imalo se šta čuti! Ali onda se sve utopilo u sivilo svakodnevnice, bede, inflacije i ratova, i mi smo zaćutali…

Oslobodioci 1990-ih
Oslobodioci 1990-ih