Camila Cabello – prva američka top-one žena poslije tri godine

Muzika - svijet Show Time

Malo je radijskih programa i play-lista na kojima još od jeseni prošle godine ne odjekuje novi planetarni latin-pop megahit ”Havana”, prvi broj kojim je najavljen debi album 20-godišnje kubansko-američke pjevačke nade.

Pet mjeseci kasnije, 12. 1. 2018., Karla Camila Cabello Estrabao predstavila je svoj eponimni previjenac i postala prva koja će debitirati na čelu najveće svjetske top liste Billboard 200 čak tri godine poslije Meghan Trainor i njenog albuma ”Title”.

Brojke od 119.000 prodanih primjeraka za prvih sedam dana, od čega 65.000 u tradicionalnom formatu albuma, samo su brojke.

Camila Cabelo je prototip trenutnog trenda na najvećem svjetskom muzičkom tržištu.

Rođena na Kubi, seljakala je s roditeljima od Meksika do Floride i Miami im je bio zadnja destinacija i mjesto odakle kreće njen zvjezdani uspon. Pojavila je kao članica girl grupe Fifth Harmony, formirane tokom druge sezone X-faktora 2012., a cure su oduševile, pa odmah potpisale ugovor za veliki Epic Records i izdale dva albuma.

Camilina bajka se nastavlja prošle godine, kada joj industrija otvara vrata da bude opening-act na koncertima Brune Marsa, mediji je porede sa Beyoncé, u priču ulaze neki slavni producenti kao Pharrell Williams – i zvijezda je rođena.

Zvuči jednostavno, a na neki način jeste. Američkim muzičkim tržištem ovih godina kod publike dominira hip hop i latino pop, što je već pola urađenog posla za nove izvođače koje industrija predodredi za veliki posao.