Kolektivni muzički doček Nove godine prije 50 godina

GPS za dušu Vremeplov

Danas su u trendu programi na trgovima, nerijetko obojeni ”koji će grad postići više, bolje i skuplje”, no prije pola stoljeća u Beogradu su, a kasnije u Sarajevu, priređeni senzacionalni novogodišnji rock programi koji nikada nisu nadmašeni…

Prije toga – u vezi s cijenom novogodišnjeg spektakla, još nije nadmašen rekord iz 2006. godine, kada je neimenovani ruski milijarder Georgeu Michaelu platio 1,5 miliona funti za sat vremena nastupa na novogodišnjem partyju za 300 svojih zvanica.

A sada idemo u našu davnu prošlost.

rock grupa Siluete

Beogradska grupa Siluete, predvođena pjevačem Zoranom Miščevićem, 31. 12. 1967. je počela svirku u Domu omladine u Beogradu, u programu dočeka Nove 1968. godine, i tom su prilikom ostvarili impresivan podvig – njihov nastup je trajao 23 sata (Petar Janjatović ”Ex-Yu rock enciklopedija”)!

U to vrijeme nije se razmišljalo o prijavi za evidenciju u knjizi svjetskih rekorda ”The Guinness Book of Records” (prvo je izdanje objavljeno 1955.), ali manija obaranja rekorda se proširila regionom.

Tako sarajevski kroničari ranog razdoblja rock zbivanja u ovom gradu bilježe da je 31. 12. 1969. grupa Čičak, također, dakle, u okviru dočeka Nove godine, u Domu mladih svirala 26 sati! Članovi grupe su bili Milić Vukašinović, Zoran Redžić, Ranko Rihtman, Mahmut Ferović i Dragan Danilović.

grupa Čičak
Grupa Čičak

Potom su niški Daltoni u martu 1970. rekord popravili za dva sata, izvodeći nešto više od 300 numera! Bačenu rukavicu prihvatili su sarajevski Kodeksi (Eduard Bogeljić-solo gitara, Željko Bebek-ritam gitara, Ljubo Pavlović-bubnjevi, Dražen Tuce-bas), pa su za narednu novogodišnju feštu, 31. 12. 1970., priredili maraton od 32 sata!

Za usporednu: među zabilježenim svjetskim rekordima tek je 2009. evidentirano da je kanadska indie grupa Gonzales u jednom pariškom klubu svirala u kontinuitetu 27 sati. Sarajevski Kodeksi, dakle, još nisu nadmašeni.

Naslovna fotografija: Siluete – lijevo i Kodeksi iz 1968. (arhiv Mirza Hasanefendić)

Grupa Kodeksi, 1970
Grupa Kodeksi, 1970