Kojoti, singl-2017

Kojoti ponovo zajahaše zmaja

Muzika - regija Show Time

Prije skoro 20 godina su vjerovatno mislili da su s tri albuma rekli sve, pa se četvorka iz Kojota rasula po raznim drugim bendovima. Izazvani planom izdavača da objavi box-set sa reizdanjem svih albuma, ušli su u studio i poslije dugo vremena snimili novu pjesmu.

Prošle godine Davor Viduka (gitara), Alen Marin (vokal), Vanja Marin (bas) i Bobo Gruičić (bubanj) obnovili su Kojote s glavnom idejom da se zajedno vrate izvornom sirovom rocku koji su bez kalkulacija svirali u svojim najboljim godinama i po kojem ih pamtimo (”Trese, lupa, udara”, ”Razuzdan i lud”, ”Zajaši zmaja”).

Nakon što je njihova izvorna izdavačka kuća Dancing Bear najavila box-set Kojota sa sva tri albuma iz druge polovine 1990-ih – “Kojoti”, “Halucinacija” i “Sex Disco Kung Fu” – Viduka i društvo su našli dovoljno motivacije i za ulazak u studio, te su snimili dvije nove pjesme da dopune reizdanja koja će se uskoro pojaviti u setu pod nazivom ”Dragocjeno, raskošno, blistavo”.

Jednu od njih, ”Mi ne pripadamo tu”, jučer su pustili kao lyric video i pokazali s njom da itekako još mogu jahati svog zmaja, a da to ne bude recikliranje onoga što su stvarali kao dvadesetogodišnjaci.

Budući da su najavili i prvi solistički koncert poslije dugo vremena, za 9. 12. u zagrebačkoj Tvornici kulture, nadati je se da to nije samo kratkotrajna nostalgična avantura.