vruca-voda-tusiranje

Naizgled čudna dilema: tuširanje hladnom ili vrućom vodom?

Ljepota Metropol Zdravlje

Dan koji završava toplim tušem u kabini ispunjenoj parom jedna je čestih ugoda koja nam prolazi glavom u hladnom razdoblju. Nakon toga oblačimo najudobniju pidžamu i odlazimo u krevet, pročišćeni i umorni od vruće vodene pare. Ali… 

Da, voda pročišćava dušu i tijelo, no pretopla voda koži i kosi može nanijeti više štete nego koristi.

Često tuširanje pretoplom vodom (takvom se smatra voda iznad 38 stupnjeva) može dovesti do upala kože, razvitka raznih osipa, ekcema, pa čak i psorijaze.

I kosa je na udaru topline – vrućina vode iz kose izvlači prirodnu vlažnost i savitljivost pa ona postaje suha, ispucana i beživotna, a moguća je i pojava peruti.

Mnogi će vam reći da je vruća voda kao i para dobra za kožu jer otvara pore, no to je, prema novom saznanjima, zapravo zabluda.

Koliko god vam je to možda teško prihvatiti, tuširanja s hladnijom vodom puno su bolja. Hladnija voda osnažuje tkivo oko pora, mišića i kose, a zatvorene pore onemogućuju ulazak bakterijama u kožu.

To ne znači da bi se trebali tuširati isključivo hladnom vodom. Drhtanje ispod tuša isto tako nije najbolja ideja.

Idealno rješenje je tuširanje mlakom vodom i ubacivanje hladne vode za kraj na nekoliko sekundi.

Ako niste tip koji može izdržati tih nekoliko hladnih sekundi, neka to bude tuširanje mlakom vodom, samo prestanite s čestim tuširanjem vrućom vodom.

Izvor: Nobel