Lana Janjanin, You Tube

Lana Janjanin: jazzy pop-soul song vrijedan 4 minuta pažnje

Muzika - regija Show Time

Lana Janjanin, 27-godišnja zagrebačka klaviristica i pjevačica, nova ekskluzivka Croatia Recordsa, u svojoj autorskoj pjesmi ‘Ako me ne možeš ti’ pokazala je senzibilitet zbog kojeg vrijedi čekati šta će slijediti u nastavku njezinog rada.

Lana dovršava debitantski album autorskih pjesama na engleskom jeziku, kao i diskografsko izdanje istog materijala u svojim big-bendovskim aranžmanima, zajedno sa Jazz orkestrom Hrvatske Radiotelevizije.

Zvučalo bi to preambiciozno za jednu mladu umjetnicu da u njenoj biografiji ne saznajemo kako je od šeste godine učila svirati klavir, kako je odrasla u glazbenoj obitelji i uvijek je bila eksponirana raznovrsnoj probranoj muzici, te je završila studij klasične i medijske kompozicije na Univerzitetu za muziku i izvedbenu umjetnost u Beču.

Kao autorica muzike za filmove, kazalište, razne medije te klasične i jazz sastave i kao umjetnica koja je radila s brojnim poznatim izvođačima i orkestrima, uključujući virtuoza na violini Robyja Lakatoša, ORF Simfonijski orkestar i Jazz orkestar HRT-a, Lana Janjanin je već otvorila sebi ozbiljan put u svijetu tzv. ozbiljne umjetničke muzike.

Lana Janjanin, klavir (foto Marko Pletikosa)
Lana Janjanin, klavir (foto Marko Pletikosa)

Poriv da krene i u uzburkaniji svijet popularne muzike znan je samo njoj. Ako je potaknut drugačijim izazovima koje donosi ta ‘džungla’, na dobitku je publika koja sada može podijeliti njeno novo uzbuđenje.

Prije spomenutog ‘engleskog’ albuma, Lana je napravila prvi izlet u rodno govorno područje i uradila pjesmu ”Ako me ne možeš ti’‘, potpisujući muziku, tekst i ananžman, dok je produkciju obavio Davor Smotalić Smotke, muzičar sa dugogodišnjim izvođačkim, producentskim i autorskim stažom skupljenim u radu s brojnim poznatim pop i rock imenima, koji je nedavno započeo i vlastitu pjevačku solo karijeru.

U njegovom je studiju pjesma i snimljena uz članove Laninog benda – Marko Ferlan (električna i bas gitara) i Lukas Fellner (bubnjevi i perkusije) – i brass sekciju jazz orkestra HRT-a koju čine Mario Bočić (sax), Zvonimir Bajević (truba) i Luka Žužić (trombon), te gošću na back vokalima, kantautoricu Carlu Belovari.

Energičnom dojmu pjesme pridonio je autor spota Dinko Šimac, a sniman je, između ostalog, vrlo primjereno u prostoru rock Kluba Boogaloo u Zagrebu.