Kolodvor band

Power pop u Londonu ili Opuzenu, sve ti je to jednako

Muzika - regija Show Time

Zanimljiva i jedinstvena muzička priča, koja počinje 2009. godine u Opuzenu, nastavlja se tri godine poslije u Londonu, pa ovih dana opet vraća u Dalmaciju…

Vjest iz 2009. – Nakon što je sa prva tri vrlo uspješna singla ‘Sat’, ‘Kosjenka’ i ‘Sjena’ varirala od utjecaja Beatlesa do Franz Ferdinanda i ex-Yu novog vala, grupa Kolodvor iz Opuzena sa četvrtim singlom ‘Povratak’ nakratko ostavlja električne gitare i predstavlja se u meditativnoj, melodičnoj kompoziciji u kojoj glas prati tek akustična gitara i gudački kvartet. Sve pjesme završile su na njihovom prvom albumu ”Dnevnik iz doline ogledala”.

Vijest od 24. 10. 2017. – Nakon osam godina duge diskografske pauze, grupa Kolodvor ponovno se aktivirala i predstavlja novi singl, pjesmu ”Odisej”.

Šta se u međuvremenu događalo.

Pjevač i gitarista Kolodvora, Martin Pulić, preselio je 2012. u London i dvioje godine poslije formirao indie rock band Stone Doves, zajedno sa još trojicom lokalnih muzičara – Andreas Dean (vokali), Marco D. Agosta (bas) i Luke Goldneck (bubnjevi).

Tamo je bio Martin May, imao ulogu gitariste i autora, a jedna od nekoliko njegovih pjesama (muzika i stihovi) je “Journey” iz 2015.

Martinovo muzičko putovanje, ili posebna odiseja, završila je poslije pet godina. Vratio se u domovinu, ponovo okupio Kolodvor i objavio povratnički singl ”Odiseja”.

Istina, nije riječ o novoj pjesmi. Sa engleskog je preveo svoj ”Jurney”, zadržao originalni snimak basa Gianmarca Agoste i strastveno bubnjanje Luce Collodora uz svoje gitare, te opet propjevao u studiju Srđana Sekulovića – Skansija koji se pobrinuo za modernu produkciju.

No, simbolika je ostvarena, a Kolodvor je već zakazao novo snimanje kod Skansija, kada će se uraditi drugi singl i nova autorska pjesma “Zagreb”.

Od originalnog Kolodvora u postavi je basista Josip Ljuban, a novi su gitarista Toni Zekulić i bubnjar Roni Ostojić, također neretvanski muzičari.

Opuzen ili London, svejedno, Martin i na jednom i na drugom mjestu stvara jednake vedre muzičke sličice iz ‘doline ogledala’.