Kotrljajuće kamenje, You Tube

Kotrljajuće kamenje, zaboravljena nada sarajevske pop škole

GPS za dušu Muzika BiH Vremeplov

Sarajevska grupa Kotrljajuće kamenje jedna je od onih koje su mogle postići zapaženu karijeru da nije bilo rata. Jedini album objavio im je Jugoton, krajem oktobra 1990., i naredne godine su uskočili na mnoge top liste, zahvaljujući hitu sa nizom gostujućih zvijezda…

Kotrljajuće kamenje činili su Edvin Žigić (vokal) i Boriša Brkić (gitara), kao autori svih pjesama, te Slaven Vulić (gitara), Nermin Dedić-Fićo (bas) i Nešo Đurić (bubnjevi).

Prvi album “Samo je ljubav” snimili su u splitskom studiju Tetrapak u produkciji Željka Brodarića Jappe i objavio ga je Jugoton na današnji dan 1990. godine, a obilježile su ga pjesme “Dalmatinka”, “Šta to u nama”, “Neka drugom je da” i “Plave sestrice”, prvi hit solističke karijere Mladena Vojičića Tife, koji je ovaj broj snimio godinu prije na svom albumu ”No. 1”.

No, naslovna numera privukla je pozornost.

Istina, publiku je najprije fascinirala impresivna lista sjajnih gostujućih vokala koji se u njoj pojavljuju: Dejan Cukić, Dražen Žerić-Žera, Janez Bončina-Benč, Mladen Vojčić Tifa, Neno Belan i Zorica Kondža.

No, ova pop balada u najboljem maniru sarajevske pop škole i bez njih je zavrijedila biti hit. Nažalost, zbog razbuktavanja rata u Hrvatskoj 1991., izdavač Jugoton nije radio nikakvu promo kampanju, pa Kotrljajuće kamenje i njihov album nisu doživjeli ni medijsku ni koncertnu promociju, da bi s početkom rata u BiH grupa nestala sa scene.

Ako niste znali:

Kotrljajući kamenje nisu bili jedina ‘kamena’ grupa u BiH. U 1970-im popularna je bila grupa Kamen na kamen, koju je predvodio Nikola Borota Radovan (i iz koje je ponikla pjevačka zvijezda Neda Ukraden), a u ’80-ima u Mostaru je radila jedna od najpopularnijih grupa iz tog grada, Šareno kamenje.