MarylinManson - scena

Dramatični snimak obrušavanja scenografije na Mansona

Muzika - svijet Show Time

Na koncertu Marilyna Mansona, u subotu u New Yorku, dio scenografije obrušio se na američkog rock pjevača, koji je završio u bolnici sa još nepoznatim ozljedama.

Svi vodeći svjetski mediji prenose video snimke koje na mrežama objavljuju oni koji su bili na koncertu, na kojima se vidi trenutak kada se Manson počeo uspinjati na posebnu scensku konstrukciju postavljenu iza njega, a ova se obrušila na pjevača.

Mansonu su muzičari i staff osoblje priskočili u pomoć i poslije petnaestak minuta prebačen je u bolnicu, a još nije objavljeno koliko ozbiljno je ozlijeđen.

Nesreće na sceni ili u koncertnoj dvorani, srećom, nisu česte, ali nekoliko njih u daljoj i bližoj prošlosti bile su tragične.

Daleke 1972. na koncertu je, pred hiljadu fanova, poginuo je Les Harvey, gitarista benda Stone the Crows, a naknadno je utvrđeno da kablovi nisu bili dobro povezani i muzičara je ubila struja preko mikrofona.

Na isti je način, na koncertu u niškoj dvorani Čair, 2. 2. 1975. godine, od strujnog udara poginuo Predrag Jovičić, pjevač beogradske rock grupe San.

Američki soul, R&B i funk pjevač Curtis Mayfield (megahit “People Get Ready”, svrstan u Rock and Roll of Fame i Grammy Hall of Fame) doživio je 1990. tragičnu ozljedu na koncertu u Wingate Fieldu u njujorškom Brooklynu. Dio konstrukcije sa rasvjetom srušio se na pjevača i on je ostao oduzet od struka nadolje. Nakon ove nesreće više nije mogao nastupati, ali je poslije oporavka nastavio pisati i snimati pjesme. Tek sedam godina kasnije Mayfield je objavio svoj album “New World Order”. Nažalost, bio je i posljednje njegovo djelo. Od posljedica nesreće najprije je obolio od dijabetesa, potom mu je amputirana noga i umro je 26. 12. 1999. u svojoj 57. godini.

Tragedije ponekad doživljava i publika. Tako se na koncertu grupe Deep Purple, na nogometnom stadionu u Santiagu, 1997. godine, srušio rasvetni toranj i 44 fana zadobili su ozbiljne ozljede.

Najveća tragedija na koncertu ikad dogodila se na koncertu grupe Los Callejeros u Buenos Airesu, 2004. godine, kada je baklja, upaljena kao dio show programa, zapalila tavanicu dvorane, čiji su užareni komadi počeli padati po publici. Dijelom od toga, a najviše zbog paničnog stampeda poginule su 194 osobe, a ozlijeđeno više od hiljadu!!

Tragedija u Beunos Airesu
Tragedija u Beunos Airesu