Fenomeni malih mjesta (6): Rolin Blues i moreška u Korčuli

Muzika - regija Show Time

U ovoj epizodi serijala spojili smo dva u jedan: priču o jedinstvenom etno plesnom spektaklu ‘moreška’ u Korčuli i o blues rock grupi Rolin Humes, koja će ove godine biti muzička pratnja tom čudesnom plesu sa sabljama.

Moreška je rijetki biser, jedinstveni plesni etno događaj, koji je danas zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. To je viteški borbeni ples s mačevima, nastao u 12. stoljeću na Mediteranu, a od 15. stoljeća se svake godine počela izvoditi na Korčuli. I tu je, kao endemska vrsta, jedino opstala.

A kao zgodnu zanimljivost spomenimo – prve zabilješke o moreški nastale su zbog remećenja javnog reda! Tek prije desetak godina otkriven je dokument koji datira iz 1666. godine, a koji je bio ‘prekršajna prijava’ lokalnim vlastima, odnosno Knezu, predstavniku Venecijanske republike, protiv Moreškanata zbog dugotrajne zabave.

Moreška - Korčula

Naredne subote, 8. jula/srpnja, u Korčuli će biti priređen novi koncertno plesni događaj ljeta – izvedba viteške igre u modernoj interpretaciji. Da bude takva, i još više jedinstvena, KUD Moreška iz Korčule ples će izvesti u pratnji blues rock sastava Rolin Humes.

Zagrebački sastav nije pod svjetskom zaštitom nematerijalnih dobara, ali jeste prilično neobično ovovremeno ‘muzičko dobro’.

Prije nego ih predstavimo kao baš punokrvne bluesere, spomenimo da je bend prošle godine pokrenuo projekt ”Živi Rasti Cvjetaj”, u kojem oni zajedno s različitim tradicionalnim i folklornim udrugama oživljavaju zapuštene i propale industrijske prostore te pokreću radionice i edukacije s ciljem razvoja lokalne zajednice.

Ta je ideja povezala Društvo Morešku i Rolin Humes, pa će najavljeni spektakl izvesti u ambijentu napuštene termoelektrane smještene uz trajektno pristanište Dominče, naglašavajući tako da je (uništeno) industrijsko naslijeđe jednako vrijedno truda obnavljanja koliko i čuvanje kulturnog naslijeđa.

A sada mjuza…

Rolin Humes je nastao 2011. i u kratkom vremenu su njegove nastupe mnogi rock kritičari ocijenili kao najznačajnije osvježenje posljednjih godina, ne samo na hrvatskoj nego i na regionalnoj sceni.

Bend predvodi pjevač i pijanista Robert James Hudulin, a čine ga još Nikola (gitara), Emil (bas gitara) i Matej (bubnjevi).

U mnoštvu formalnih priznanja (ulazak u finala, kao i pobjede na nekoliko demo festivala u ranoj fazi), posebno se izdvaja pobjeda na 6th Croatian Blues Challengeu u Zagrebu, 2014. godine, te odlazak u Memphis, na International Blues Challenge, a ove su godine predstavljali Hrvatsku na European Blues Challengeu u Danskoj.

Objavili su dva samostalna albuma, ”Rolin Humes welcomes You to the penultimate supper 6/8” (2012.) i ”Rolin Humes presents Rolin Blues” (2015.) i trenutno rade na materijalu za novi.

Pjesma ”Time bomb” sa drugog albuma jedna je od bombi zbog koje su Rolin Humes zaslužili epitete sjajnog blues benda i koja dovoljno obećava novu energiju narednog izdanja.

Naslovna fotografija: Darko Ričko

2 razmišljanja na “Fenomeni malih mjesta (6): Rolin Blues i moreška u Korčuli

Komentari su zatvoreni.