Ki & Plutonia

Gitarijada u Zaječaru: demo kao alibi za komercijalne koncerte?

Muzika - regija Show Time

Zaječarska gitarijada jeste neka vrsta rock brenda i jeste najstarija gitarijada u regionu, pokrenuta prije 51 godinu, ali sve je jasnije da su u prvom planu komercijalni ‘spektakli’, a takmičenje demo bendova samo ukras.

Prigovoriti se, istina, ne može zbog angažmana već popularnih i velikih rock bendova, jer oni privlače pažnju pablike, oni prodaju karte i oni namiču novac (valjda) za troškove nastupa demo bendova.

Ipak, način na koji se (vrlo skromno) tretira taj demo segment Zaječarske gitarijade – koju je 1966. pokrenuo Momčilo Radenković, gitarista i pjevač grupe Zlatni prsti, najpoznatijeg sastava što ga je Zaječar imao – malo prati osnovnu prvobitnu ideju: da se novim imenima omogući proboj na sceni.

Pobjeda na Zaječarskoj gitarijadi nekada je značila taj prvi i presudni korak za mlade bendove. Danas se oni smjenjuju kao na traci, o njima se kasnije, čak i kada pobijede, ne vodi puno računa.

Hadži Prodane Duše, pobjednici 50. Gitarijade
Hadži Prodane Duše, pobjednici 50. Gitarijade

No, ako ćemo biti pravedni, ni većina mladih bendova nemaju puno bolji odnos sami prema sebi. Čitajući njihove biografije na stranici Gitarijade (a sami su ih radili), vidimo da su uglavnom vrlo površne, dok na njihovim vlastitim profilima ono što često otkrijete jeste samo pitanje: zašto su ih i otvarali?

Iako je organizator Gitarijade najavljivao da će selekcione mini gitarijade prirediti ne samo po cijeloj Srbiji, nego i u okruženju, pa na taj način doći da najboljih iz regiona, od toga nije bilo ništa, pa tako publika u Zaječaru neće vidjeti ni jedan mladi bend iz BiH, Crne Gore, Hrvatske…

Evo ovogodišnjeg izbora…

U finalu, bez objavljenog termina i rasporeda, nastupaju: Bend R.U.LJ.A. ili punim nazivom Raško Udruženje Ljubitelja Alkohola (pobjednici mini gitarijade u Novom Pazaru), Amnezija (pobjednici u Kraljevu), makedonski electro-art bend Ki (pobjednici u Vranju), beogradski alter metal bend Phobos (pobjednici u Valjevu), beogradska Aritmia (pobjednici u Novom Sadu), četvorka Crossroad iz Loznice (pobjednici u Čačku), alter rock grupa Opposite Way (pobjednici u Nišu), punk grupa Antidepresiv iz Kikinde (pobjednici u Somboru), punk grupa No Discipline! iz Zrenjanina (pobjednici u Zrenjaninu), alternativni funk rock sastav Bob Rok iz Jagodine (pobjednici u Kikindi) i beogradska hard rock grupa Plutonia (pobjednici u Smederevu).

Za zvijezde znamo raspored.

Prvoga dana, 29. 6. sviraju Riblja čorba te Bajaga i Instruktori (zanimljivo povezivanje), 30. 6. sviraju The Cult i užički garage rock bend Hadži Prodane Duše (pobjednici prethodne Gitarijade), a u subotu 1. 7. Generacija 5 i engleski rock veterani Nazareth.