Lemmy Kilmister

Sjećanje na Lemmyja Kilmistera (video)

Muzika - svijet Show Time

Jedan od najslavnijih rock basista, Lemmy Kilmister iz Motorheada, umro je na današnji dan, 28. 12. 2016., a sjećanje na njega objavljeno je vodećim svjetskim medijima i u osmrtnicama u nekim našim regionalnim novinama.

Mnogi su već 2016. godinu označili kao jednu od najtužnijih za svjetsku rock scenu, jer su je zauvijek napustili velikani kao što su David Bowie, Glenn Frey (Eagles), Black (britanska pop zvijezda, slavan po hitu “Wonderful Life”), Maurice White (osnovač grupe Earth, Wind & Fire), George Martin (producent i ‘peti član Beatlesa’), Keith Emerson i Greg Lake (klavijaturista i basista/gitarista grupe Emerson, Lake & Palmer), Merle Haggard (country zvijezda), Prince, Scotty Moore (gitarista u Elvisovom bendu), Pete Burns (pjevač grupe Dead or Alive), Leonard Cohen, Leon Russell, Rick Parfitt (grupa Status Quo) i George Michael.

Nažalost, kao da je tu posebno tragičnu godinu najavio, samo nekoliko dana prije njezinog početka napustio nas je legendarni frontmen benda Motorhead. Lemmy Kilmister (70) je umro 28. decembra 2015., samo dva dana nakon što su mu ljekari dijagnosticirali agresivni kancera.

Lemmy, osmrtnica

Ian Kilmister će ostati poznat po specifičnom glasu i “bijesnom” sviranju basa, a kao jedini stalni član benda od osnivanja 1975. godine (snimivši njihova 22 albuma) postao je njihov znak prepoznavanja.

Uz prvu godišnjicu njegove smrti BBC podsjeća da je Motorhead u ljeto 2015. nastupio na novosadskom festivalu EXIT, te da je Lemmmy preminuo samo mjesec i po poslije nekadašnjeg bubnjara Motorhead, Phila Taylora.

Nakon njegove smrti, u Avazu su zagriženi fanovi objavili osmrtnicu, a danas se slična pojavila i u riječkom Novom listu.