max hozic

Portret: Max Hozić, pjevač čiju su solo karijeru pokrenuli Bosanci

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Zagrebački pop pjevač jedan je od onih višestranih i ne baš standardnih muzičara. Debitirao je 2000. u mjuziklu “Jesus Christ Superstar”, a početak solo karijere kreirali su mu sarajevski autori, Edo i Adi Mulahalilović.

Max Hozić, pravim imenom Maksim Hozić, školovani tenor i pjevač autorskih pop pjesama, poznat po uspješnim singlovima poput “Mi smo šampioni ljubavi” (feat. Rade Šerbedžija), “Otkako te nemam” u duetu s Kemalom Montenom, ima novi singl “Šta bude da bude“, s kojom će 10. 6. nastupiti na CMC festivalu u Vodicama.

Uz predstavljanje video spota nove pjesme, donosimo i kraći portret vrlo zanimljivog zagrebačkog pjevača.

Gubec-beg Rock-opera Gubec-beg

Debitirao je 2000. godine kao pjevač u rock operi “Jesus Christ Superstar” zagrebačkog kazališta Komedija, pa je već naredne s grupom entuzijastva uradio novi mjuzikl “Ars Cafe”.

U narednim godinama ovaj žanr, uz istovremeno usavršavanje u muzičkoj školi, odjel solo pjevanja, postaje Maxova preokupacija, pa su slijedile uloge u mjuziklima “T.R.N.” (moderna verzija Trnoružice, 2002.), “Kosa – Hair” (2003.), te “Gubec-beg” i ”Grgur” u 2004.

Upoznavanje s Edom i Adijem Mulahalilovićem, sarajevskim autorima koji su se u tim godinama proslavili u Finskoj, gdje su s raznim izvođačima snimili dvadesetak albuma, sudbonosna je prekretnica za pjevačku karijeru Maxa Hozića. Bilo je to 2005. godine i braća Halilović su mu napisali sve pjesme za album, producirali i snimili materijal, a gostovanje Radeta Šerbedžije u pjesmi ”Mi smo šampioni ljubavi” bila je dodatna značajna odskočna daska. Spot za ovaj broj snimljen je u Sarajevu, u režiji znamenitog filmskog reditelja Pjera Žalice (“Gori vatra”, “Kod amidže Idriza”).

Na novom regionalnom pop događaju, zeničkom Euro Pop Festivalu, Max Hoziće je nastupio 2006. i 2008. godine, a za pjevača su vrijedni zbog prvih nagrada koje je na njima osvojio. A onda su uslijedili Music Festival Budva, Pjesma Mediterana, prvi CMC Festival, Melodije Mostara i cijeli niz sličnih festivala, na kojima uglavnom izvodi pjesme braće Mulahalilović sa još neobjavljenog albuma.

Taj prvijenac Maxa Hozića “Šampioni ljubavi” u izdanju Dancing Beara napokon se pojavljuje 2008. godine.

Pjevač se, istovremeno, nije odrekao kazališnih dasaka, pa pjeva u predstavi “Kraljevna na zrnu graška”, obnovljenoj rock operi ”Gubec-beg”, te novim mjuziklima ”Les Misérables” tj. ”Jadnici” i ”Legenda Ružice grada”.

U 2015. objavljuje duet sa Kemalom Montenom ”Otkako te nemam”, autora Elvisa Hadžića, a to je bila posljednji snimak Montena, koji je preminuo početkom godine.

O svom najnovijem singlu “Šta bude da bude” Max otkriva zanimljivosti sa snimanja, koje je obavljeno u prestižnom Spirit West Recording studiju u Salt Lake Cityju:

“Snimali smo u vrhunskom studiju, kreativnost se odmah razmaše. Recimo, kad smo vidjeli veliki bijeli klavir sa orginalnim autogramom kojeg je tamo ostavio Barry Manilow, odmah smo uvod u pjesmu napravili na tom klaviru. Bilo je interesantno gledati američke glazbenike kako doživljavaju tu našu muziku, s obzirom da ne razumiju tekst. I mislim da se baš čuje nešto drugačije u toj našoj suradnji, spojenoj u live svirci.”