prljave sestre

Nova imena region-scene: Prljave sestre igraju čisto – i oštro!

Muzika - regija Show Time

Prljave sestre su rock and roll sastav iz Niša, koji kroz garažnu formu u muzici spaja uticaje rhythm & blues, rockabilly, boogie, americana i indie stilova, a tekstovima su dosljedno u dosluhu sa društvenom stvarnošću, što kod nas može značiti samo – naglašeni bunt i doza samoironije.

Melodičan i čvrst zvuk, baziran na razigranim ritmovima i istaknutim gitarskim dionicama, jednako su uvjerljivi u studijskim zapisima, kao što su karakteristični i za žive nastupe benda.

Sastav je formiran u junu 2014., a krajem januara naredne godine objavio je prvi singl ”Sve će zabave biti iste” za demo kompilaciju ”Urbanish 2”. Njen ulazak na Top 10 listu emisije ”Pop mašina” beogradskog Radija B92 bio je prva naznaka potencijala Nišlija.

Od marta 2015. bend se ustalio kao trio u sastavu: Miloš Palvović (gitara, glas), Petar Milosavljević (bas, usna harmonika) i Marko Naskov (bubanj).

Poslije brojnih nastupa po klubovima i festivalima u Srbiji i regionu, te pobjede na Green Heart Festu 2016. u Sokobanji, krajem decembra prošle godine Prljave sestre su preko svoje bandcamp stranice upoznale publiku sa prvim albumom, snimljenim u studiju ”PsychoTherapy” u Nišu.

Album je i u toj elektronskoj formi naišao na pozitivne kritike i dobre reakcije publike, a ‘dobacio’ je i do Hrvatske, gdje ga je kao potencijal izdvojio poznati kritičar Dubravko Jagatić, u magazinu ”Nacional”.

Nakon oficijelnog spota ”Prljavi crv”, prvi album nazvan imenom benda pojavio se 26. aprila i kao CD izdanje pod okriljem izdavačke kuće ”Lampshade Media”, a pratio ga je novi spot za pjesmu ”Niže od dna”.

Prljave sestre trenutno rade već na drugom studijskom albumu, a u međuvremenu ugovaraju  koncertne promocije debitantskog izdanja, te s posebnim nestrpljenjem čekaju na vrlo važan nastup za njih – na internacionalnom jazz i blues festivalu Nišville 2017. u prvoj polovini avgusta, gdje će se pojaviti uz zvijezde kao Patti Austin, Nick West, Candy Dulfer, Tony Momrelle i drugi.

Album Prljavih sestara možete poslušati na ovom linku.