Marko Stojanovic Louis, 2016

Marko Stojanović: životna i muzička priča sina slavnog Louisa

Glas.ba RTV

Marko Stojanovic

Marko Stojanović rođen je u Minhenu, prije 32 godine, i tu je živio do svoje 21.

Dolaskom u Beograd, u muzički svijet ušao je 2008., kao član grupe MaraQya, u kojoj je u početku pjevala i njegova sestra Maja. Njihov muzički izraz bio je jako daleko od očevog – soul, neo soul, R&B, funk, hip hop – i u tom stilu su 2010. objavili album ‘‘Savršen dan”, te pet godina poslije nešto drugačiji “Soul & biber“.

Broj ”Govor tela”, kao najuspješniji sa prvog albuma, u to vrijeme je dospio do prvog mjesta popularne top liste MTV Domaćica.

Marko, koji je već ranije također dobio nadimak Louis, grupu MaraQya napušta početkom 2015. i u proljeće iste godine se predstavlja kao solo umjetnik, albumom ”Shine on me” u izdanju IDJ Tunesa.

U odnosu na prethodno razdoblje, bio je to priličan zaokret. Album je u potpunosti napisan na engleskom jeziku, sa ambicijama da se probije na internacionalno tržište, koje iz ovih krajeva nije tražilo ništa standardno što se na velikim muzičkim scenama već moglo čuti, nego jedino takav odmak, kao što je kombinacija različitih boja i utjecaja, od soula, R’n’B i pop medodija, s jedne strane, do obaveznih elemenata balkanske i orijentalne kulture.

Naslovna tema albuma najbolja je ilustracija.

Vratimo se, ipak, koju godinu ranije, kada je porodica doživjela tragediju – 31. 7. 2011., u ranim jutarnjim satima, kada se vraćao sa jednog nastupa, kraj mjesta Mali Iđoš u Vojvodini, u stravičnom sudaru poginuo je Ljubiša Stojanović Louis. Imao je 59 godina.

Marku je, valjda, trebalo nekoliko godina da se koliko-toliko oporavi od šoka i otvori novo muzičko poglavlje, sada s novim albumom, koji je opet drugačiji od prethodnog, i koji opisuju njegove riječi: ”Nastavio sam tatinu tradiciju ne da bih ga imitirao, već zato što je to bio logičan put s obzirom na to da smo slično razmišljali”.

Dakle, u izdanju Lampshade Media prije dva dana se pojavio drugi album Louisa mlađeg pod nazivom  “Beskraj“.

Taj novi put započeo pesmom ”Pašana”, koju je kao najavu albuma objavio u ljeto prošle godine i vrlo ilustrativna je za njegov koncept albuma sa puno dueta, što mu je bila jedna od davnašnjih muzičkih nakana. Pjesmu je uradio s Božom Vrećom, što je, prema njegovim riječima, ”saradnja sa muzičarom koji živi sevdalinku bila je veliki korak za mene, nazvao bih ga čak i životnim preokretom”.

Na ”Beskraju”, od ukupno 11 pjesama, Marko je u devet ugostio niz velikih umjetnika iz našeg regiona – Vasila Hadžimanova iz Srbije, Vlatka Stefanovskog iz Makedonije, Adnana Šarana i Vreću iz BiH – kao i neke izvođače iz dalekih zemalja, kao što su Tanu Saxena iz Indije ili Layth SidiQ iz Armenije.

Osim što pjeva, Marko se potpisuje i kao kompozitor, aranžer te dizajner zvuka, a u pjesmama jazz, funk, pop i reggae zvuka naglašen je utjecaj balkanske i orjentalne muzike.

Na albumu se nalaze i dvije kompozicije njegovog oca Ljubiše, koje je obradio zajedno sa Hadžimanovom i Stefanovskim, pjesme “Doviđenja” i “Cveće cafnalo

”To su manje poznate pesme moga oca, ali su moje omiljene. Uvek mi je bila želja da ova dva dela zabeležim jednog dana na traku i ispunila mi se želja”, naglasio je Marko.

Album “Beskraj” može se čuti i kupiti na različitim muzičkim portalima kao što su Deezer, Spotify, iTunes, Google Play i Youtube, a za ilustraciju smo izabrali duet sa Indijkom ”Pada noć”.

I za kraj ovog, nazovimo to prvog i drugog čina životne i muzičke priče Marka Stojanovića Louisa (očekujući u budućnosti još puno takvih) izabrali smo snimak njegovog nastupa u poznatoj emisiji RTS-a ”Tri boje zvuka”, krajem prošle godine, pokazujući tako cijeli dijapazon njegovog opusa.

Kao što njegov otac nije samo kopirao interpretaciju svog ranog idola Louisa Armstronga, tako ni Marko – nadamo se da je to pokazala ova video priča – ne kopira svog oca. Ponekad se nasljednici teško nose sa slavom i muzičkim imageom roditelja, jer su poređenja uglavnom neizbježna. Biti na tragu svojih korijena, a biti i svoj, vrlo je težak put, prepun iskušenja. Do sada, bar, Marko se s njima nosi odlično.

1 razmišljanje na “Marko Stojanović: životna i muzička priča sina slavnog Louisa

Komentari su zatvoreni.