svemirko

Čuda su još moguća: album na video kaseti?!

Muzika - regija Show Time

Muzička etiketa više manje zauvijek prije nekoliko dana predstavila je prvo fizičko izdanje, debitantski album “Vanilija” projekta Svemirko, iza kojeg stoji glazbenik i producent Marko Vuković – na zaboravljenom i teško dostupnom mediju.

Ako su mlađe generacije muzičke publike zadnjih godina počele zbunjivati ‘a-šta-je-to’ vinilne gramofonske ploče, s ovim terminom (i praktičnom primjenom) će imati još više muke: VHS video kaseta!

Gramofoni jesu ustuknuli pred CD uređajima, ali nikada nisu povučeni iz prodaje, dok je u posljednje vrijeme njihova ponuda sve bogatija i dostupnija. Ali, video playeri i video recorderi? Sumnjamo da ćete ih danas pronaći i kod najbolje opskrbljenih prodavača audio i video opreme. Oni koji su ih davno skupo plaćali, na oglasima ih nisu mogli ni darovati.

Potez izdavačke etikete više manje zauvijek (osnovana prošle godine) da na VHS mediju objavi Svemirkov album, kao njegovo prvo fizičko izdanje, zbog toga uglavnom ima (duhoviti) promotivni učinak, jer se video kaseta sigurno neće vratiti u muzički svijet poput gramofonske ploče.

VHS verzija albuma ”Vanilija” urađena je u limitiranoj ediciji od 60 komada, a da bi bila još mrvicu zanimljivija (naravno, samo kolekcionarima), na izdanju se, uz originalni audio zapis i novi prikladni video materijal, nalaze i dvije bonus pjesme, singlovi ”Zbogom proleteri” i ”Noćni pokreti”, kojih nema na digitalnom izdanju objavljenom 27. 1. 2017.

Ovaj arhaični proizvod urađen je uz pomoć Kino-kluba Zagreb, a VHS se može poručiti putem Svemirkove Bandcamp stranice, dok se od ovog vikenda ”Vanilija” se može u cijelosti slušati i gledati na Youtube kanalu etikete više manje zauvijek.

Za sve koji još nisu čuli sa Svemirka, alias Marka Vukovića, evo osnovnih informacija sa oficijelne stranice: glazbenik i producent porijeklom iz Đakova s trenutnom adresom u Zagrebu u prošlosti je izdavao pod raznim pseudonimima (Kimekai, Nikonar…), a kao Svemirko snimio je album ”Vanilija”, kao ‘zbirku intenzivnih, zvučno-aromatičnih i plesnih emo-macho pop pjesama, novog derivata synthpop žanra koji je svojevremeno žario i palio među širim slušateljstvom zemalja koje nastanjuju narodi južnih Slavena; žanr je to koji ponovo i sigurno zauzima svoje zasluženo mjesto na festivalskim pozornicama, u klubovima kao i u eteru radio postaja diljem svijeta’.

Ukoliko ste svejedno zbunjeni, dodajmo: većina muzičkih kritičara iz Zagreba ”Vaniliji” je dala ocjene između vrlo dobar i odličan.