Damir Kedzo & Zsa Zsa_2017

Zagrebački festival i rock (još od Indexa ljube se tajno)

Muzika - regija Show Time

Najdugovječniji festival zabavne muzike u regionu prije skoro pola vijeka je prvi ruku pružio rock izvođačima, uvodeći čak posebne rock večeri. U 64. izdanju opet ih je pustio na scenu, skromno ali i simbolično.

Za uvod u ovu priču, vratimo se najprije u daleku prošlost.

Jedna od četiri najveće smotre ‘lakih nota’ u tadašnjoj Jugoslaviji, Zagrebački festival, 1970. godine je, prepoznajući sve dinamičniji muzički trend u zemlji, ustanovio posebni “Program rock skladbi”, koji je izveden od 26. do 28. marta u Studentskom kulturnom centru. Program je bio takmičarski, a glasala je publika i njenom odlukom treće mjesto osvojili su Indexi s pjesmom ”Da sam ja netko”, drugi su bili Josipa Lisac i grupa Mi s pjesmom Arsena Dedića “Život moj”, a pobjednikom je proglašena Korni grupa koja je izvela avangardnu temu “Jedna žena”. Kao zanimljivost ostalo je zapisano da su svoju pjesmu pobjednici svirali u verziji dugoj više od 15 minuta i da su ovacije publike trajale još dodatnih desetak minuta, zbog čega je bio ugrožen televizijski prijenos, jer sljedeći izvođač nije mogao odmah na scenu.

Indexi 1971
Indexi 1971

Naredne godine rokeri su ponovo u posebnom programu Zagrebfesta, koji je sada, zbog većeg zanimanja publike, iz skučenog SKC-a prebačen na Velesajam.

Bio je to, zapravo, najznamenitiji rock dogadjaj u Jugoslaviji do tada, pretvoren u spektakl. Trajao je sedam dana, okupio više od 30 sastava iz cijele zemlje, a kao gosti su nastupali neki vrlo atraktivni inozemni sastavi tog vremena – Mungo Jerry, Pretty Things, Juice Lucy i Matthews Southern Comfort.

Publika je opet činila glasačko tijelo i rezultat je bio: treće mjesto osvojili su Crveni koralji s pjesmom “Sjećanje”, druga je bila Korni grupa s “Kosovka devojka”, a pobijedili su Indexi koji su izveli ”Izvor”, pjesmu koja je dobila čudan kultni status – svi koju su je čuli na festivalu smatraju da je jedan od velikih brojeva u opusu slavne sarajevske grupe, ali nikada nije snimljena, pa je postala mit.

Evo pokazali smo da se Zagrebački festival i rock stvarno vole, premda je to u ovom godinama skoro tajna ljubav. No, činjenica je da ova smotra ima moderniju notu, što je sigurno posljedica činjenice da je umjetnički direktor festivala – Neno Belan.

Neno Belan - Zagrebfest
Neno Belan na predstavljanju CD izdanja 64. Zagrebačkog festivala

Novo, 64. izdanje priređeno je minulog vikenda i za neke buduće hroničare ovog festivala navedimo sve učesnike: Jacques Houdek, Kedžo feat. Zsa Zsa, Noa feat. Ivana Kindl, Magdalena Bogić, Nikolina Tomljanović, Bang Bang, Ana Opačak, Zrinka Posavec, Akvarel, Antonela Doko, Saša Lozar, Mia, Hari Rončević, Lovre Lučin, Ana Androić Knežević, Mario Petreković, En face, Manntra, Ivo Perkušić, Daria Hodnik, Tedi Spalato i Belfast food.

Pobijedio je pjevački par Damir Kedžo i Zsa Zsa, koji su izveli pjesmu ‘Sve u meni se budi‘, a moderna melodija ove teme potvrđuje ranije izneseni stav. Još više ga potkrepljuje i nastup industrial folk metal benda Manntra sa pjesmom ”Snaga”, koja je interesantna i kao najava njihovog novog albuma.