FENA Novost: Razgovor vladinog i nevladinog sektora za društvo jednakih =?utf-8?Q?=C5=A1ansi?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-30 12:32:29

Razgovor vladinog i nevladinog sektora za društvo jednakih šansi

SARAJEVO, 30. januara (FENA) – Želja za razbijanjem predrasuda i institucionalnih barijera okupila je danas u Sarajevu predstavnike vladinog i nevladinog sektora na skupu koji za cilj ima stvaranje društva jednakih šansi i mogućnosti.  

Povod za današnji skup su dva događaja (knjiga “Kako ste” autorice Barbare Matejčić i predstava “Otkrivanje žene” Harisa Pašovića) koji tematiziraju marginalizirane grupe društva.

Iako su naizgled različiti po tome kako i gdje žive, situaciji koja ih je snašla i kako se s tim nose, spajaju ih predrasude, osuđivanje, nepravda, društvene i institucionalne barijere, a glavni pokretač je neznanje.

Zbog toga su predstavnici organizacija i/li udruženja osobe s invaliditetom i drugih osjetljivih grupa u društvu razgovarali s nosiocima vlasti o problemima s kojima se suočavaju, a iz Udruženja za afirmaciju i ravnopravnost “Posterus” kao organizatori nadaju se da će današnji skup za izvjesno vrijeme polučiti određene rezultate, ali i postati praksa.

Predsjedavajuća Skupštine KS-a Ana Babić istaknula je podršku, posebno u zaštiti ljudskih prava, zaustavljanju diskriminacije te ravnopravnosti spolova gdje je dosta urađeno, ali i da su još prisutne one nevidljive prepreke zbog kojih npr. žene teže napreduju u poslu bez obzira na uspjehe koje postižu.  

Barbara Matejčić je novinarka, a njena knjiga “Kako ste” nastala je kao rezultat rada s ljudima koji su izloženi diskriminaciji po raznim osnovama. Kroz nekoliko individualnih priča pokazala je kako sistem (obrazovni, pravosudni, medicinska skrb, policija) reagira na njihove poteškoće. Priča je, kaže, ispričana rasdi stvaranja društva jednakih šansi.

Okrugli sto nazvan “Društvo jednakih šansi” za cilj ima razbijanje predrasuda i aktivnije sudjelovanje osjetljivih kategorija ljudi u društvu. 

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2juIGkj