FENA Novost: Jahić: Počela nastava u drugom polugodištu u TK-u

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-30 12:27:18

Jahić: Počela nastava u drugom polugodištu u TK-u

TUZLA, 30. januara (FENA) – Nastava  u drugom polugodištu školske 2016./2017. godine u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona nakon jednomjesečnog  zimskog raspusta, kako je bilo i predviđeno, počela je danas.

Pomoćnica ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi tog kantona Mersija Jahić potvrdila je Feni da nastava danas jedino nije počela u dvije osnovne škole.

U osnovnoj školi Simin Han, područna škola Požarnica, zbog kvara na kotlu za grijanje početak nastave je prolongiran za 6. februar, odnosno slijedeći ponedjeljak.

-Jutros smo obaviješteni da je u osnovnoj školi Bašigovci, na području općine Živinice nemoguće zagrijati školu zbog pothlađenosti sistema,  te je ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a donijelo  odluku da se nastava prolongira do 1. februara- kaže Jahić.

Dodala je da će zbog nižih temperatura u osnovnoj školi Tojšići, općina Kalesija, časovi  danas biti skraćeni,  poručivši da se očekuje da će već sutrašnji dan  donijeti više temperature.

Podsjeća da je protekle sedmice  aktiv direktora TK-a  obavijestio resorno ministarstvo o problemu s dobavljačima  i nedostatkom  energenata za zagrijavanje, nakon čega je, kantonalna vlada  uspostavila kontakt s proizvođačima i dobavljačima uglja, da bi škole  bile stavljene u prioritet  pri dostavljanju energenata.

-Nemamo informacija jutros da je nastava  u bilo kojoj školi ugrožena zbog nedostatka  uglja – naglasila je Jahić.

Konkursna  procedura za prijem zaposlenika  u osnovnim i srednjim školama TK-a  je završena.

Po  njenim riječima danas do 12.00 sati direktori  škola moraju obavijestiti kandidate ko je primljen na pojedine od pozicija po konkursu, koji je objavilo  resorno ministarstvo prije  četiri sedmice.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2juyhoY