FENA Novost: Šarović i ambasador Krak potpisali Pismo interesa o zaštiti voda (VIDEO)

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-27 12:20:17

Šarović i ambasador Krak potpisali Pismo interesa o zaštiti voda (VIDEO)

SARAJEVO, 27. januara (FENA) – Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i ambasador Holandije u BiH Jurian Krak potpisali su danas Pismo interesa o dugoročnoj saradnji  agencija za vode iz BiH i holandske agencije za vode “Water Authority Rivierenland” o zaštiti od poplava i unapređeniju sistema nadzora.

Ministar Šarović kazao je da s ključnom agencijom za vode iz Holandije i tri bh. agencije već dvije godine dugoročnije planiraju rad na upravljanju rizikom od poplava, izgradnjom, održavanjem i nadzorom nad nasipima u rijekama te da planiraju aktivnosti koje se odnose za zbrinjavanje otpadnih voda.

Dodao je da će Ministarstvo biti aktivni učesnik te da će koordinirati i podržavati aktivnosti.

Ambasador Holandije u BiH Jurian Krak kazao je da je potpisivanje Pisma formalni vid saradnje te da suštinska saradnja traje već izvjesno vrijeme.

–  Drago mi je da smo bili u mogućnosti da dovedemo najbolje stručnjake koje Holandija ima, da bismo rijeke i riječne bazene predvidljivijim i sigurnijim – naglasio je.

Direktor Agencije za vode u Holandiji Rulof Bleker iskazao je zadovoljstvo što je imao priliku posjetiti BiH te gađanima BiH pomoći u zaštiti od poplava.

– Sa stručnjacima iz BiH smo posjetili teren i vidjeli smo kakva su to već poboljšanja napravljena kada govorimo o zaštiti od poplava te uvidjeli koji još rizici postoje da bismo zaštitu digli na viši nivo – naglasio je.

Direktori Agencije za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva Sejad Delić, Agencije za vodno područje Jadranskog mora iz Mostara Damir Mrđen te ustanove Vode Srpske Milan Kikić pozdravili su potpisivanje Pisma interesa te istkali želju za uspostavljanjem stabilne  i dugoročne saradnje o upravljanju i zaštiti voda te drugim oblastima.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite http://ift.tt/2jEoHR3