FENA Novost: DF Jablanica ogorčen na sve one koji su zaboravili šta je Jablanica dala za BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-27 12:12:20

DF Jablanica ogorčen na sve one koji su zaboravili šta je Jablanica dala za BiH

 JABLANICA, 27. januara (FENA) –  Općinska organizacija Demokratske fronte (DF) Jablanica oglasila se saopćenjem za javnost u kojem izražava ogorčenost usvojenim amandmanima koji se odnose na izmjenu prostornog plana trase Koridora Vc, a posebno izmjenama trase Konjic – Mostar Sjever, jer se na taj način, smatraju, Jablanici ne ostavlja ranije predviđeni priključak na Koridor u mjestu Glogošnica, nego se ide na izgradnju tunela kroz planinu Prenj čime se trasa skraćuje za 18 km.

Iz te stranke navode kako se navedenom izmjenom Jablanica baca u izolaciju, a isto tako i susjedne opštine Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce i Tomislavgrad koje su povezane sa Jablanicom magistralnim putem M-16/2, a koje na svom putu prema Mostaru i Sarajevu prolaze kroz ovaj grad i kojima je ranije rješenje bilo mnogo prihvatljivije.

 Iz DF-a nadalje ističu kako su ogorčeni na aktuelnu vlast na svim nivoima, te na sve političke stranke čiji su parlamentarci digli ruku i izglasali “ovakvu sramotnu odluku” (SDA, SBB, SBiH, HDZ), kao i na sve one koji su zaboravili šta je ‘ova mala čaršija’ dala za Bosnu i Hercegovinu, a dala je, kako navode, mnogo kroz istoriju.

“Ovo je grad koji je bio poprište najhumanije bitke u II. Svjetskom ratu, ‘Bitke za ranjenike’, grad koji je u ratnom vihoru od 1992. do 1995. godine otvorio širom vrata i prihvatio izbjeglice iz svih krajeva BiH, slobodna teritorija u kojoj je bila smještena ratna bolnica, grad čiji su borci ratovali na ratištima širom BiH. Ovo je grad u kojem je još davne 1953. godine sagrađena brana i HE Jablanica koja i danas snabdijeva Bosnu i Hercegovinu strujom i čiji je dobar dio teritorije potopljen Jablaničkim i Grabovičkim jezerom.

Zaboravili su mnogi da je Jablanica rodni grad istaknutih sportista BiH, bivše Jugoslavije i svijeta, čijim smo se uspjesima svi radovali, fudbalera Salema i Vahida Vahe Halilhodžića, Hasana Brace Salihamidžića, Senada Lulića, legendarnog Mirze Teletovića. Tako mala čaršija, a tako mnogo dala i kad god je trebalo bili smo tu i ponudili svoju pomoć svakome, a kada je nama bila potrebna svi su nam okrenuli leđa”, stoji u saopćenju.

 Najveći krivac za ovo, kako navode iz DF-a, je svakako opštinska vlast (zakonodavna i izvršna), kako aktuelna tako i iz ranijeg saziva, koja je navedenom problemu, dok je sve još bilo u fazi izrade, pristupila suviše indolentno, skoro nezainteresirano, “a kada su odlučili da ipak učine nešto bilo je to mlitavo, kalkulantski i suviše kasno”.

Ovo, kako ističu, nije jedina greška opštinskih vlasti jer “oni svojim postupcima već odavno ubijaju ovaj grad”. 

“Imali smo svašta, sad nemamo ništa! Sve smo pustili susjednim opštinama, uništili ili prodali. Oni koji su plaćeni da vode brigu o ovom gradu, oni što se nazivaju ‘opštinskim vlastima’ (zakonodavnim i izvršnim) učinili su mnogo, ali na uništenju ovog grada na sve moguće načine.

I na kraju nas još federalni parlamentarci, po nalogu svojih stranačkih lidera, svojom sramotnom odlukom počaste izolacijom. Oni isti parlamentarci i političari koje ova čaršija uvijek lijepo dočeka i počasti najboljom jagnjetinom kada u prolazu, putujući službenim vozilima, svrate na ručak o trošku nas Jablaničana, trošeći budžetski novac. Na kraju nam zabiju nož u leđa. E pa neka vas je sram gospodo!”, navodi se, uz ostalo, u saopćenju Općinske organizacije DF-a Jablanica.

 

 

 

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2k9g1VZ