FENA Novost: Ovčina: Institucije TK-a na vrijeme će odgovoriti na pitanja iz Upitnika EK-a

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-27 14:55:57

Ovčina: Institucije TK-a na vrijeme će odgovoriti na pitanja iz Upitnika EK-a

TUZLA, 27. januara (FENA) – Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o trenutnom stanju procesa odgovaranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije od kantonalnih organa i institucija.

Po riječima koordinatora za evropske integracije u Vladi TK-a Senada Ovčine, od  3.242 pitanja iz Upitnika koji je dobila BiH, oko 900 ih se odnosi na kantone.

Istaknuo je da je, prema presjeku stanja koji je urađen prije dva dana, od 900 pitanja za TK uneseno manje od 50 posto odgovora u sistem, napominjući da svi koji rade na ovom procesu tvrde da će proces biti završen do 31. januara, do kada je rok za unos odgovora u sistem, naglasivši da su preostala pitanja u završnoj fazi.

Navodi i da su ovaj proces pratili i određeni problemi u organizacijskom smislu, te da je dolazilo do čestih izmjena nadležnih institucija i zaduženja u informacionom sistemu.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je u posljednjih 10 dana dobilo 80 dodatnih pitanja, a koje je ujedno i dobilo najviše pitanja, dodaje Ovčina.

Problem se, ustvrdio je, javio i kod dodjeljivanja šifre nadležnim institucijama za pristup informacionom sistemu, naglasivši da su Ministarstvo za boračka pitanja i Služba za zapošljavanje tek prije dva dana dobili pristupnu šifru za unos odgovora u sistem.

Naveo je i problem otežanog prikupljanja informacija od jedinica lokalne samouprave, jer, kako kaže, neke nisu shvatile ozbiljno ovaj proces.

Ovčina tvrdi da će sve institucije i organi T-a svoje obaveze završiti na vrijeme i u potpunosti, te će dati puni doprinos u procesu odgovaranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2jYTBEQ