FENA Novost: Duterte apeluje na muslimanske pobunjenike da ne pružaju utočište teroristima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-27 15:27:29

Duterte apeluje na muslimanske pobunjenike da ne pružaju utočište teroristima

MANILA, 27. januara (ENA) – Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u petak je uputio apel muslimanskim pobunjenicima da ne pružaju utočište teroristima koji žele uspostaviti kalifat na Filipinima.

On je uputio apel Nacionalnom oslobodilačkom frontu Moro (MNLF) i Islamskom oslobodilačkom frontu Moro (MILF) tokom obilaska ranjenih vojnika u stacionarnoj bolnici u logoru Singco u pokrajini Maguindanao.

Upozorio je da će biti prinuđen da naredi provođenje vojnih operacija u logorima pod kontrolom MNLF-a i MILF-a ukoliko se dokaže da se ti logori koriste kako bi se zaštitili teroristi Islamske države.

– Najiskrenije tražim od MNLF i MILF da ne pružaju utočišta teroristima, ili ćemo biti prisiljeni da ih napadamo na njihovoj teritoriji. To bi značilo neprilike za sve nas. Ne želim da se to desi – kazao je.

MNLF i MILF dvije su najveće muslimanske grupe koje djeluju na južnim Filipinima. Abu Sayyaf je manja grupa zloglasna po otmicama radi otkupnine i bombaških napada na južnim Filipinima, prenosi Xinhua.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2jbYJZd