FENA Novost: Nacrt zakona o zaštiti na radu jedan od akata o kojem će se izjasniti Dom naroda

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 15:17:17

Nacrt zakona o zaštiti na radu jedan od akata o kojem će se izjasniti Dom naroda

SARAJEVO, 26. januara (FENA) – Jedan od akata o kojem danas na sjednici treba da se izjasni Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jeste i Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu.

Izjašnjavanje delegata o tom kao i svakom drugom aktu planirano je za kraj sjednice poslije okončanja rasprave o svakoj tački dnevnog reda.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača obrazložio je delegatima da zakon o sigurnosti i zaštiti na radu treba donijeti u okviru cjelokupne reforme radnog zakonodavstva te usklađivanja s promjenama i međunarodnim standardima.

 – Treba osigurati sistem pravila za prevenciju nastanka povreda na radu, profesionalnih i drugih povreda vezanih za radni proces, posebno zaštitu žena u vezi s materinstvom, mladih i osoba s invaliditetom, kao i profesionalno oboljelih osoba, od daljnih oštećenja zdravlja i umanjenja radnih sposobnosti, za očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj  dobi te za zaštitu radne okoline – kazao je Drljača.

Predložni novi zakon, dodao je, u skladu je s odgovarajućim međunarodnim konvencijama i poštuje okvirne direktive Vijeća EU o uvođenju mjera sigurnosti zdravlja na radu, koje sadrže opće principe vezane za prevenciju profesionalnih rizika i za sigurnost na radu.

Glavni cilj novog zakona je stvoriti uvjete što u najvećoj mogućoj mjeri smanjuju rizike od povreda na radu, profesionalnih i oboljenja vezanih za rad.

Između ostalog je zakon podržalo Ekonomsko-socijalno vijeće, napominje ministar i dodaje da se novim zakonom predlaže osnivanje na federalnom nivou vijeća za sigurnost  i zdravlje na radu, u kojem će biti predstavnici sindikata, poslodavaca, Vlade i eksperata iz radnih odnosa. Oni će davati prijedloge i sugestije, prevenirati mogućnosti nastanka povreda i šteta na radu.

Također zakon omogućava sindikatu učešće u unapređenju sigurnosti zdravlja na radu, a poslodavcima nalaže obaveze osiguranja preventivnih mjera, sredstava i opreme lične zaštite, obavezu upoznavanja o propisima iz oblasti sigurnosti na radu i obavezno osiguranje radnog mjesta stručnog saradnika za sigurnost i zdravlje na radu.

Zakon omogućuje također inspekcijski nadzor i poduzimanje mjera inspektora rada, kazao je također resorni federalni ministar.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2knHNvN