FENA Novost: Dedić: U Jablanici se počelo investirati u poslovni sektor (VIDEO)

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-24 14:39:35

Dedić: U Jablanici se počelo investirati u poslovni sektor (VIDEO)

JABLANICA, 24. januara (FENA) – Projekt uređenja užeg gradskog područja Jablanice, odnosno Trga oslobođenja i lokaliteta bivšeg prostora “Zlatke Vuković”, tj. “Amine”, mislim da ide u izuzetnom pozitivnom smjeru – kazao je u izjavi za Fenu Salem Dedić, načelnik općine Jablanica.

– Ovo je početak investiranja u poslovni i drugi sektor. Želio sam da u zakonskoj proceduri, prema odluci koju je usvojilo Općinsko vijeće, predmetni lokalitet od oko 600 metara kvadratnih bude objavljen po javnom oglasu, te da se u skladu sa zakonom o stvarnim pravima odabere onaj ko ponudi najveću cijenu. Obavio sam razgovore sa desetak zainteresovanih privrednih subjekata. Neki su bili orijentisali svoja ulaganja u drugom pravcu, i na kraju, javni oglas se sveo na tri prijave, odnosno aplikacije, među kojima su dva naša domaća preduzeća “Babić d.o.o i “Mineral”, te kompanija “Amko” iz Sarajeva – kazao je Dedić.

Istaknuo je kako smatra da, uz svu korektnost i poštivanje zakonskih propisa, svi mogu biti zadovoljni.

– Kada se tiče ove pogodbe, odnosno javnog oglasa, cijena može biti interesantna. Lokalna zajednica može željeti da ostvari što veći prihod od prodaje zemljišta, ali generalna politika općine Jablanica i moje lično viđenje je da koliko god da se postigne ta cijena, bitnije nam je ulaganje i investiranje u taj lokalitet. Mislim da su se stvorile sve pretpostavke nakon provedene procedure i odabira preduzeća Babić d.o.o. vlasnika Amila Babića, kao najpovoljnijeg i sa najvećom ponuđenom cijenom. Razlog tome je, između ostalog, što sam u razgovoru sa učesnicima povodom Javnog oglasa, dobio ubjeđenje da ima jedna vrlo dobra i ozbiljna namjera, a posebno kompanije “Amko” iz Sarajeva, koja na tom lokalitetu želi sklopiti poslovni ugovor o saradnji, i uposliti naših petnaestak sugrađana – istaknuo je Dedić.

Dodao je kako je ovo prva poruka za one koji žele da minimiziraju ono što je njegovo nastojanje da u ovome mandatnom periodu svaki mogući lokalitet kao i svaki prirodni resurs na području općine Jablanica stave na raspolaganje, a posebno domaćim privrednim subjektima i poduzetnicima koji žele ulagati.

– Nadam se da sporazum, koji realno trebaju postići spomenute kompanije, kao i kompanija “Mineral” iz Jablanice, vlasnika Ismeta Šćuka, koja posluje vrlo pozitivno i širi svoj asortiman proizvoda koji se tiču obrade kamena, također može ući u poslovnu saradnju na tome lokalitetu. Preduzeće Babić d.o.o. može, u želji nas, općine Jablanica, u narednih godinu ili dvije dana, na tome lokalitetu izgraditi trideset do četrdeset stambenih jedinica, kako bi posebno našim mladima uz sufinanciranje kamate, koju bi subvencionirala općina Jablanica u svome projektu kojeg ima u integralnoj strategiji, stimulisala mlade određenim kreditima, da oni koji imaju radni odnos, zasnivaju porodicu i imaju riješeno stambeno pitanje a da općina Jablanica bude sufinansijer određenog dijela kamate – kazao je Dedić.

 

Pogledajte: VIDEO

(FENA) G.P.

http://ift.tt/2jN7XIf