FENA Novost: Nogomet – Juniorke BiH pobijedile Gruziju

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-23 16:57:41

Nogomet – Juniorke BiH pobijedile Gruziju

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) – Ženska juniorska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas na Gradskom stadionu u Bijeljini selekciju Gruzije s 1:0, u susretu trećeg kola grupe 7 kvalifikacija za evropsko prvenstvo.

Već u prvoj minuti utakmice bh. tim je mogao doći do prednosti. Lamija Rovčanin je centrirala s desne strane, ali Mejrema Medić u kaznenom prostoru protivnika nije najbolje zahvatila loptu, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

Gruzija je od 17. minuta igrala s igračem manje. Ana Janelidze je dobila crveni karton jer je nakon jednog prekida udarila Mejremu Medić.

Dobru priliku imao je bh. tim i u 27. minutu kada je Ajla Pašalić ušla u protivnički šesnaesterac, ali gruzijske odbrambene igračice su uspjele da je spriječe da šutira i izbacile su loptu u korner. Dvije minute poslije Pašalić je pokušala glavom nakon centaršuta Mejreme Medić, a Gabunia na golu Gruzije je uhvatila loptu.

Prvu priliku u drugom poluvremenu bh. tim je imao u 61. minutu kada je Mia Kuljanin iz povoljne pozicije glavom šutirala preko gola. Nastavili su se napadi bh. tima, a u 65. minutu Dženita Močević je šutirala sa oko 20 metara, ali lopta je otišla pored desne stative gruzijskog gola. 

Inicijativa bh. juniorki se isplatila tek u posljednjoj minuti utakmice kada je Branka Bagarić s oko 20 metara pogodila donji desni ugao gola Gruzije za pobjedu i treće mjesto u grupi.

Nakon utakmice selektor BiH Nikola Nikić je bio zadovoljan.

– Danas smo odigrali odlično, napadali smo čitavu utakmicu. Težište igre je svih 90 minuta bilo na polovici Gruzije. Čestitam mojim igračicama na pobjedi, ali i Gruzijkama na srčanoj i borbenoj igri. Sigurno je da ni njima nije bilo lako igrati veći dio utakmice s igračem manje. Drago mi je što smo na kraju ipak uspjeli pronaći put do protivničkog gola i pobijediti – izjavio je Nikić.

U drugom susretu grupe Švedska je sa 1:0 pobijedila Portugal. Švedska s devet i Portugal sa šest bodova su se plasirali u Elitni krug kvalifikacija.

BiH je turnir završila na trećem mjestu sa tri boda, dok je reprezentacija Gruzije bez bodova.

(FENA) J.Č.