FENA Novost: Obilježena godišnjica rada Centra za zdravo starenje Velešići

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-17 15:06:51

Obilježena godišnjica rada Centra za zdravo starenje Velešići

SARAJEVO, 17. januara (FENA) – Korisnici usluga Centra za zdravo starenje Velešići obilježili su danas, zajedno s prijateljima, prvu godišnjicu rada.

To je drugi centar te vrste na području sarajevske općine Novo Sarajevo, a šesti koji djeluju u BiH. U taj centar za zdravo starenje dolaze najviše korisnici s područja Velešića i Pofalića, a njima su dostupne razne sekcije poput pletenja, muzičke ili likovne sekcije.

Na prvu godišnjicu rada tog centra korisnici su radost podijelili s načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom, predstavnicima UNDP-a BiH i drugima, a priredili su im i prigodan program. 

Načelnik Koldžo istakao je da je otvaranjem tog centra nastavljena implementacija projekta uspostave mreže centara na području Novog Sarajeva, što je ujedno i cilj te općine kad je u pitanju briga za osobe treće životne dobi.

– Otvaranjem našeg prvog centra u Hrasnom postali smo prepoznatljivi u našoj državi, ali i šire jer smo postavili nove standarde, te svoje iskustvo prenijeli na neke sarajevske općine, općine u našoj državi ali i u regionu. Iako briga o osobama treće životne dobi nije u našoj nadležnosti, mi smo se odlučili realizirati ove projekte da bismo toj populaciji omogućili ono što je evropskim standardima definirano kao minimum brige, kazao je načelnik Koldžo. Dodao je da Općina Novo Sarajevo planira izgradnju i trećeg centra za zdravo starenje na području te općine.

Prvi centar za zdravo starenje otvoren je 2011. godine u naselju Hrasno u Sarajevu, a otvaranjem centra u Velešićima Općina Novo Sarajevo uspostavila je mrežu centara za zdravo starenje s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu.

Izvršna koordinatorica Udruženja Partnerstvo za javno zdravlje Sejdefa Bašić Ćatić kaže Feni da korisnici centara za zdravo starenje zajedno obilježavaju praznike, a radi se i na promociji fizičke aktivnosti i zdrave ishrane. To je i prostor bez duhanskog dima, a time je to i dio mreže centara promotora zdravlja.

U 2016. godini u novosarajevske centre za zdravo starenje učlanjeno je više od 100 novih korisnika, tako da centar za zdravo starenje u Hrasnom i Velešićima zajedno broje do 600 članova. U općini Centar također djeluje jedan centar te vrste.

Na području BiH djeluju i centri te vrste u Modrići, Tuzli i Domaljevcu, a želja za otvaranje centra te vrste postoji i u Mostaru, Banjoj Luci i Bihaću.

Udruženje “Partnerstvo za javno zdravlje” implementira projekt namijenjen osobama treće životne dobi, koji se realizira u Centru za zdravo starenje.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2jsi2Nm