FENA Novost: Kolašinac: Novi uvjeti za uvoz životinja akvakulture stupili na snagu u BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-23 13:06:53

Kolašinac: Novi uvjeti za uvoz životinja akvakulture stupili na snagu u BiH

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Novi uvjeti za privremeni uvoz životinja akvakulture, koji su na snazi, podrazumijevaju da će se podići nivo sigurnosti u pogledu uvoza životinja akvakulture i sprečavanje unosa zaraznih bolesti na područja BiH – potvrdila je Feni viša stručna saradnica u Uredu za veterinarstvo BiH Elna Kolašinac.

Ured za veterinarstvo BiH u vezi s preuzimanjem obaveza i harmonizacije s evropskim propisima redovno ažurira i sve uvjete uvoza, koji se tiče živih životinja i proizvoda.

– Tako su od jučer stupili na snagu novi uvjeti za uvoz životinja akvakulture, koje se namjeravaju uzgajati u ribolovu i u druge svrhe koristiti. Na web stranici Ureda svi zainteresovani mogu detaljnije pogledati koji su to uvjeti i da li kao zemlja mogu da ih ispune. Ukoliko mogu, oni nas usmjeravaju da usaglasimo navedeni certifikat s nadležnim tijelom te države, koja se direktno javlja Uredu – pojašnjava Kolašinac.

Nakon usaglašavanja, omogućen je nesmetan uvoz životinja akvakulture jer imaju veterinarski dokument osiguran za praćenje takve vrste pošiljke.

– Pod akvakulturnom smatraju se sva ribogojilišta, koja poribljavaju svoje ili dovoze ikre i mlađi. Također, i ako se neko bavi sportskim ribolovom ili se pokušavaju neke rijeke s vrstama da se poribljavaju da bi ponovo vratili određenu vrstu populacije – kaže Kolašinac.

Životinje akvakulture su i ukrasne ribice, koje se većinom prodaju u zoo centrima, za koje također, naglašava, važe uvjeti da se ne bi  prenijela neka od zaraznih bolesti.

– Navedene uvjete nemoguće je prekršiti jer da bi se uvezla živa životinja mora postojati rješenje o veterinarsko zdravstvenim uvjetima za uvoz u BiH. Tako da je svaki uvoznik prije nego što je započeo proceduru uvoza svjestan o posjedovanju adekvatnog certifikata za određenu životinju i da bez toga ne može ni najaviti pošiljku – poručila je Kolašinac u izjavi za Fenu.

(FENA) L.A.