Indexi live, 1972

Godišnjica snimanja legendarne ”Plime” grupe Indexi

GPS za dušu Muzika BiH Vremeplov

U studiju Radio Sarajeva, 15. 1. 1969., snimljena je legendarna “Plima” grupe Indexi. Avangardna psihodelična rock pjesma po mnogim ocjenama spada među najveća djela domaćeg rocka ikad, a jednako je ocijenjena i gitaristička solo dionica Slobodana Kovačevića Bode.

Upravo je on autor muzike i spomenutog psihodeličnog aranžmana, a produkciju je obavio Esad Arnautalić. Postava koja je snimila pjesmu bila je: Davorin Popović (vokal), Slobodan Bodo Kovačević (solo gitara), Fadil Redžić (bas), Miroslav Šaranović (bubnjevi), Đorđe Novković (klavijature) i Ranko Rihtman (klavijature).

Kao diskografsko izdanje, međutim, “Plima” se pojavila tek 1972. godine pod etiketom Jugotona, zajedno s pjesmama “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla” te “Ugasila je pamen”. Riječ je o singlu s brzinom okretaja LP ploče (33 ⅓ RPM), jer za to vrijeme netipično dugačke pjesme od 5 (“Plima”) i 7 minuta (“Ugasila je plamen”) nisu mogle stati na standardnu 45-icu.

Indexi, 1970

Nikada nije odgonetnut stvarni razlog tolikog kašnjenja. Jedan od mogućih glasi: sve tri pjesme prvi su primjerci psihodelije u domaćem rocku, što je za 1969. godinu bilo puno, pa i previše ispred vremena kada je domaća scena u pitanju.

Ako niste znali: Kao autor stihova za “Plimu” jedno vrijeme se navodio Davorin Popović, jer je tako bilo napisano u “košuljici” snimke. Tekst je, međutim, za vrijeme samog snimanja napisao Kornelije Bato Kovač, raniji klavijaturista Indexa, koji se igrom slučaja zadesio u studiju kada je grupa počela snimati instrumentalnu matricu i njemu otkrili da još nemaju tekst. Melodija ga je asocirala na snagu plime i stihove je napisao u nepunih sat vremena. Malo je, također, poznato da psihodelični vrišteći glas u uvodu “Plime” pripada – Fadilu Redžiću.

U povodu godišnjice snimanja “Plime” priredili smo kratki video tribute koji čini kombinacija koncertne izvedbe u projektu “Indexi i prijatelji” 2006. godine (vokalna izvedba Željko Bebek) i audio originala sa foto kolažom starih fotografija.