U2

Istinite priče na albumu U2 ”Johsua Tree”

Muzika - svijet Priče o pjesmama Show Time

Jedna od udarnih muzičkih vijesti u svijetu je turneja U2 povodom 30 godina njihovog remek-djela, albuma ”Joshua Tree”. Uglavnom se spominju antologijski hitovi, a mi izdvajamo dvije istinite priče u pjesmama tog albuma.

 

Peti studijski album grupe U2, “Joshua Tree“, objavljen je u martu 1987. i sadrži neke od antologijskih pjesama kao ‘With or Without You’, ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ i ‘Where the Streets Have No Name’.

Isrki bend će, uz 30. godišnjicu izlaska tog velikog albuma, koji je zabilježio prodaju od 25 miliona primjeraka i donio im brojna priznanja među kojima su dva Grammyja, početi u Vancouveru 12. maja, a u Evropu od 8. jula i nastupaju u Londonu, Berlinu, Briselu, Rimu, Barseloni, Parizu, Amsterdamu i Dublinu.

Osim spomenutih megahitova, spomenimo još dvije teme na albumu, koje su nastale po istinitim događajima.

Pjesmu “One Tree Hill” Bono je napisao u sjećanje na Grega Carrolla, čovjeka kojeg je bend prvi put sreo u Aucklandu, u vrijeme The Unforgettable Fire Tour 1984. Brzo je postao vrlo bliski prijatelj s pjevačem Bonom, a onda počeo raditi i kao roadie za grupu. Carroll je poginuo u julu 1986. godine u prometnoj nesreći u Dublinu.

Stihovi pjesme ”Exit” opisuju um serijskog ubojice, a inspiraciju je Bono našao čitajući novelu Normana Mailera ”The Executioner’s Song” i druge njegove slične radove. Ironično: u suđenju za ubistvo američke glumice Rebecce Schaefferom, 1989., okrivljeni Robert John Bardo je naveo “Exit” kao dio svoje obrane, tvrdeći da je zločin počinio pod uticajem te pjesme.