FENA Novost: Novalić: Podrška Vlade FBiH Gradu Bihaću

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-11 15:42:02

Novalić: Podrška Vlade FBiH Gradu Bihaću

SARAJEVO, 11. januara (FENA) – Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić primio je danas premijera Vlade FBiH Fadila Novilića, resorne ministre Editu Đapo i Šemsudina Dedića, te kantonalnog premijera Huseina Rošića.

Posjeta Federalne vlade gradskoj upravi Bihaća došla je na početku nove kalendarske godine i uoči priprema gradske uprave Bihaća za novi budžet i projekte koji bi trebali obilježiti 2017. godinu kada je u pitanju grad Bihać.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić iskazao je spremnost Vlade FBiH da pomogne upravi Grada Bihaća, ističući da pored Tuzle, Bihać predstavlja jednu od dvije najosjetljivije tačke u FBiH.

Kao najveći problem, Novalić je istakao raspodjelu javnih prihoda, odnosno nedostatne prihode iz direktnih poreza, jer kako kaže, čelni ljudi u svim kantonima smatraju da imaju više obaveza nego što je predviđeno zakonom.

Također je govorio i o gradnji aerodroma Bihać te dodao da će Vlada FBiH osigurati novac.

 – Arhitektonsko rješenje aerodroma je problem Grada Bihaća, a prošle godine ste propustili priliku od dva miliona KM, jer niste dostavili investicioni elaborat – kazao je Novalić.

Ističući značaj Nacionalnog parka Una, Novalić je kazao da Vlada FBiH godišnje daje pola miliona KM te da je to jedini nacionalni park u vlasništvu Federacije BiH.

Između ostalog, Novalić je kazao da Vlada FBiH neće graditi hidrocentralu u ovom parku, ukoliko se tome protive građani Bihaća.

– Kantoni Vladi FBiH pošalju program javnih investicija, a ovaj program je poslalo neki raniji saziv vlade ovog kantona – pojasnio je Novalić.

Govoreći o izmjenama Zakona o plaćama, Novalić je naglasio da ne očekuje dodatni priliv novca, jer taj reformski potez mora biti porezno neutralan.

– Za vanbudžetske fondove ne smijemo uzeti niti jednu marku više, a tri su fonda, zdravstveni, penzioni i zavod za zapošljavanje – zaključio je Novalić.

Zahvalivši se premijeru Novaliću na dosadašnjoj podršci Vlade FBiH i izdvojenih više od sedam miliona KM za “Projekt odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda” (KfW), gradonačelnik Fazlić ponovo je kandidirao taj projekt prema Federalnoj vladi u nastojanju da se osiguraju nedostajuća sredstva kako bi se sam projekt u zadanom roku priveo kraju.

Osvrćući se na aktuelno pitanje vezano za status aerodroma Bihać, gradonačelnik Fazlić kazao je da je Grad Bihać izgubio dva miliona KM planiranih za prošlu godinu zbog neagilnosti prethodne administracije i činjenice da se nije uradio investicioni projekat i elaborat.

 – Nećemo dozvoliti da i dva miliona KM planirana za ovu godinu izgubimo zbog nemara i neozbiljnosti i zajedno s Vladom USK-a prikupiti ćemo sve potrebne informacije i dokumente te kandidirati ovaj projekat – zaključio je gradonačelnik Fazlić.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2id9jP0