FENA Novost: Ministar Kazazović posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-11 15:49:28

Ministar Kazazović posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

SARAJEVO, 11. januara (FENA) – Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović obišao je danas Gazi Husrev-begovu medresu povodom obilježavanja 480 godina postojanja i rada te institucije i tom prilikom razgovarao s njenim direktorom hafizom Mensurom Malkićem.

– Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, u novom ambijentu redefiniran je status Gazi Husrev-begove medrese, a reorganizacijom nastavnog plana i programa potvrđen joj je gimnazijski status, što je otvorilo nove mogućnosti i doprinijelo unaprjeđenju nastavnog procesa i ukupnog odgojno-obrazovnog rada – pojasnio je direktor Malkić.

Dodao je kako danas Gazi Husrev-begova medresa predstavlja jednu respektabilnu školu koju pohađa 490 učenika i učenica.

– Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS radi na Strategiji razvoja obrazovanja i nauke u Kantonu za period od 2017. do 2022., koja će definirati strateško opredjeljenje i pravce budućeg razvoja svih nivoa obrazovanja. Ovaj dokument bi se već u martu ove godine trebao naći u javnoj raspravi, zbog čega je vrlo važno da u njoj učestvuju sve škole – upoznao je Kazazović direktora Malkića ovom prilikom.

Naglasio je i da je u toku izrada nacrta pravilnika o eksternoj maturi za učenike nakon završene srednje škole, te potcrtao kako je bitno da se i u njegovu izradu uključe sve srednje škole.

– Nismo sigurni da li će ta matura biti provedena, ali bismo to željeli. Na taj način bi generacija koja je prva imala eksternu maturu u osnovnoj školi sada to imala i nakon završene srednje, čime bismo mogli uporediti rezultate koje su postigli tokom svog devetogodišnjeg osnovnog i četverogodišnjeg obrazovanja – objasnio je Kazazović.

Malkić je kazao da oni već imaju svoju maturu, ali da će rado prihvatiti sve što bude naložilo resorno ministarstvo. Informirao je ministra Kazazovića kako ta škola nema adekvatnu fiskulturnu salu, kao i da im je potreban i veći broj didaktičkih-pametnih tabli.

Kazazović je obećao da će ministarstvo nastojati da iznađe finansijska sredstva za nabavku tabli, a prije nego što zatraže pomoć Kantona u izgradnji sale za tjelesni odgoj moraju imati idejni projekt, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2ijEDdo