FENA Novost: Konferencija “Među kontekstima”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-09 13:20:57

Konferencija “Među kontekstima”

SARAJEVO, 9. januara (FENA) – Univerzitet Tübingen iz Njemačke – Instituta za jugoistočnu povijest i geografiju, koji predstavlja prof.dr. Carl Bethke i Austrijska biblioteka Sarajevo, koju predstavljaju prof. dr. Vahidin Preljević i prof. Florian Haderer, danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine organiziraju jednodnevnu konferenciju pod nazivom “Među kontekstima”.

Učesnici skupa su eminentni profesori univerziteta: Carl Bethke, Tübingen; Mary Sparks, London; Florian Haderer, Beč; Stephen Kurz, Beč; Vahidin Preljević, Sarajevo; Alma Čović-Filipović, Sarajevo; Enes Omerović, Sarajevo; Mate Eichenseher, Tübingen; Stephanie Jug, Osijek; Matthäus Wehowski, Tübingen; Claudia Resch, Beč; Ivana Dautović, Sarajevo i Anja Mastilović, Sarajevo, saopćeno je iz Ureda direktora NUBBiH.

 – Znakovita tema, odnosno, naslov Konferencije „Među kontekstima“ obećava historiografski, književni, kulturni, naučni ali i arhivski, odnosno bibliotečki osvrt na medije na njemačkom jeziku i novinarstvo u jugoistočnoj Evropi prije i poslije Prvog svjetskog rata – kazao je otvarajući Konferenciju direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina.

Dodao je da je za očekivati je da će ta konferencija doprinijeti razumijevanju onovremenog novinarstva i polučiti nove spoznaje o golemim mogućnostima naučno-istraživačkog rada kroz arhivske materijale, a posebno kroz pisane medije.

Na Konferenciji će biti prezentirani naučni radovi, koji su proizvod istraživanja štampanih medija na njemačkom jeziku u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, među kojima je “Bosnische Post”, (1884-1918), koje su izlazile u Sarajevu.

U historijskim novinama na njemačkom jeziku u istočnoj i jugoistočnoj Evropi ogledaju se interkulturalni susreti toga vremena, ali i transfer znanja, kapitala i roba.

Program Konferencije se odvija u četiri panela, koji se fokusiraju na različite regionalne i vremenske aspekte. Posebna pažnja pridaje se interkulturalnim odnosima. 

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2jkqaeL