FENA Novost: Konferencija ‘Među kontekstima’ u Sarajevu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-09 07:36:08

Konferencija ‘Među kontekstima’ u Sarajevu

SARAJEVO, 9. januara (FENA) – U Sarajevu će danas biti održana Konferencija “Među kontekstima – mediji na njemačkome jeziku i novinarstvo u jugoistočnoj Evropi prije i poslije Prvoga svjetskog rata”. 

Organizator konferencije je Univerzitet Tübingen, uz podršku Austrijske biblioteke Sarajevo.

Proizašla iz sličnoga projekta Instituta za historiju istočne Evrope na Univerzitetu u Tübingenu, konferencija će predstaviti naučne radove koji koriste medije i žurnalističke dokumente na njemačkome jeziku kao izvor sadržajno-analitički orijentiranih naučnih postavki.

Polazeći od rezultata koji su dobijeni istraživanjem sarajevskih gradskih novina “Bosnische Post”, konferencija pokušava okupiti naučnike i arhivare koji pružaju informacije o specifičnostima tih i sličnih izvora te ih mogu prikazati i kroz vlastite istraživačke rezultate.

Polazeći od istraživačkih iskustava, konferencija promovira “know-how” te “know-where” transfer znanja te evaluira historijsku štampu na njemačkom jeziku u regiji kao izvor kulturnonaučnih istraživanja.

Konferencija će imati četiri panela koji će se fokusirati na različite vidove rada s novinskim tekstovima i prezentaciju istraživačkih rezultata, odnosno na sadržajnu pripremu i evaluaciju historijskih štampanih medija.

Osim navedenog, konferencija će predstaviti i aktuelne projekte iz prakse i iz arhivistike koji mogu biti impuls i primjer za nove istraživačke projekte. Predavanja predstavnika značajnih bibliotekarsko-arhivskih institucija iz Sarajeva dat će uz to i uvid u opseg i stanje izvora na licu mjesta, saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2iTFhgB