FENA Novost: Assad: Spreman sam da pregovaram o svemu u Kazahstanu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-09 13:04:59

Assad: Spreman sam da pregovaram o svemu u Kazahstanu

DAMASK, 9. januara (FENA)- Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kazao je kako je njegova vlada spremna da pregovara o svemu na predloženim mirovnim pregovorima u Kazahstanu, međutim još uvijek se ne zna tačan datum, niti ko će predstavljati opoziciju, kako prenosi Reuters.  

Assad je dodao i da je obustava vatre kojoj su posredovale Turska i Rusija, bila prekršena, te da je vojska htjela preuzeti cijelu Siriju, uključujući i područje koje drže pobunjenici u blizini Damaska gdje je bombardovana struktura za vodosnabdijevanje.

Rusija je prošli mjesec postigla dogovor sa Assadom, Iranom i Turskom da Astana, glavni grad Kazahstana bude mjesto novih mirovnih pregovora od kako su pobunjenici pretrpjeli najveći poraz u ratu, počevši od istočnog Aleppa. 

Rusija i Turska kao glavni sponzori opozicije protiv Assada su također sklopile primirje kao korak ka oživljavanju diplomatije, iako su se zaraćene strane međusobno optuživale za različite prekršaje. 

Assad je dodao da je vladina delegacija spremna da ide u Astanu kada bude objavljen konačan datum održavanja mirovnih pregovora. 

-Spremni smo na pregovore o svemu – kazao je Assad.

Upitan da li to uključuje i pitanje njegove  poziciji predsjednika, odgovorio je potvrdno, ali je dodao da je njegova pozicija povezana s Ustavom. 

-Ukoliko žele da razgovaramo o pitanju moje pozicije, onda moraju razgovarati i o Ustavu – dodao je Assad.

Istakao je i da se o bilo kakvom novom ustavu  mora izjašnjavati na referendumu, a na sirijskom narodu je da izabere predsjednika.  

 

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2iuZKHb