FENA Novost: Rusija zabranila ulazak u zemlju bivšem američkom ambasadoru

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-12 13:44:59

Rusija zabranila ulazak u zemlju bivšem američkom ambasadoru

MOSKVA, 12. novembra (FENA) – Rusija je zabranila Michaelu McFaulu, bivšem američkom ambasadoru u Moskvi u administraciji Baracka Obame, da uđe u zemlju, saopćili su McFaul i izvori iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija je uvela zaabranu putovanja za neke američke zvaničnike u znak odmazde zbog američke zabrane ruskim zvaničnicima da ulaze u Sjedinjene Države.

McFaul, američki ambasador u Moskvi od 2012 do 2014. godine, izjavio je da je saznao za zabranu kada je podnio molbu za vizu za Rusiju kako bi pomogao poraženoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton za ono što bi trebala biti njena tranzicija prema Bijeloj kući.

– Imam stotine prijatelja u Rusiji. Istinski mi je žao što će mi te sankcije dodatno otežati komunikaciju s ljudima – napisao je McFaul na društvenim mrežama u subotu.

U posebnom postu on je opisao zašto smatra da je sankcioniran.

– Rečeno mi je da sam na listi sankcioniranih ljudi koju je uveo Kremlj zbog moje bliskosti s Obamom. Shvatit ću to kao kompliment! SAD su sankcionirale Ruse bliske (predsjedniku Vladimiru) Putinu. Koliko ja znam, George Kennan je posljednji američki ambasador u SSSR-u/Rusiji kome je zabranjeno putovanje tamo – navodi McFaul.

Moskva je proglasila Kennana personom non grata 1952. godine.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije zvanično potvrdilo zabranu, ali su izvori iz ministarstva izjavili ruskim novinskim agencijama da je McFaul uvršten na listu sankcioniranih osoba u 2014.

On nije sankcioniran zbog podrške Obami, nego zbog “aktivnog učešća u destrukciji bilateralnih odnosa i nemilosrdnog lobiranja u korist kampanje da se vrši pritisak na Rusiju”, izjavili su izvori iz ministarstva novinskim agencijama  TASS i RIA Novosti.

Kremlj je imao zategnute odnose s McFaulom dok je bio ambasador, osuđujući njegove kontakte s opozicijom.

McFaul je sada profesor političkih nauka na univerzitetu Stanford, prenosi Reuters.

(FENA) F.F.