FENA Novost: Đukanović: Dan RS-a neće utjecati na stabilnost Balkana

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-08 10:41:00

Đukanović: Dan RS-a neće utjecati na stabilnost Balkana

BEOGRAD, 8. siječnja (FENA) – Potpredsjednik beogradskog Centra za vanjsku politiku Dragan Đukanović očekuje da će sutrašnji Dan Republike Srpske biti u daljnjem fokusu odnosa na relaciji Sarajeva i Banja Luke, ali da neće utjecati na stabilnost zapadnog Balkana.

 On je, gostujući na RTS-u, kazao da će se o tom danu očito intenzivno govoriti i nakon 9. siječnja.

 “To je jedan od praznika koji potječe iz suvremene političke povijesti na Balkanu koji izaziva brojne kontroverze i koji se na određen način pojavljuje u javnosti. Nakon sutrašnje svečanosti govorit će se o blagdanu posebice na relaciji Sarajevo-Banjaluka”, uvjeren je Đukanović.

 “Mislim da će se prizma proslave prelamati prvenstveno u odnosima između bošnjačkih i srpskih političkih čimbenika u BiH. Čak i bosanski Hrvati su prilično nezainteresirani po ovom pitanju. Ovo pitanje neće utjecati na stabilnost zapadnog Balkana”, naglasio je Đukanović, prenosi Tanjug.

 Kada je riječ o najavljenom posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu on smatra da bi on mogao biti ponovno odgođen.

 “Iskreno se nadam da je posjet izvjestan, ali postoji određena mogućnost da dođe do njegovog odlaganja imajući u vidu da je već odlagan. Mogući scenarij je da Sarajevo odgodi posjet za nekoliko mjeseci”, kazao je on.

 Upitan da li se u 2017. može očekivati ​​rješenje značajnih problema u regiji, Đukanović je kazao kako ne očekuje rješenje problema u skorije vrijeme.

 “Ne očekujem da će niti u 2017. biti riješeni problemi koji su ostali otvoreni toliko godina nakon okončanja sukoba na našim prostorima. Sve će ovisiti od unutarnjih događaja u zemljama zapadnog Balkana”, zaključio je.

(FENA) C.K.

http://ift.tt/2iRn1nG