FENA Novost: SDD: Zahvalnice ratnim zločincima izrugivanje žrtava rata

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-25 11:08:10

SDD: Zahvalnice ratnim zločincima izrugivanje žrtava rata

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) – Stranka dijaspore i domovine BiH (SDD) smatra da je uručivanje povelje zahvale ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić te posthumno Nikoli Koljeviću ogledalo političkog karaktera Narodne skupštine RS “koja u svoje nasljeđe ostavlja teško breme zločinačkih političkih odluka koje će civilizovani svijet osuđivati, a mlade generacije se stidjeti”. 

-Politički predstavnici u RS-u nam poručuju da ne priznaju prošlost i da ne žele zajedno radili na boljoj budućnosti za sve građane u zemlji – ocjenjuje ova stranka u saopćenju.

Navodi da ovakve zahvale odražavaju patologiju jednog vremena “u kome bolesni umovi dodjeljivanjem prizanja ratnim zločincima odgovornim za stradanje stotina hiljada žrtava, nam otvoreno poručuju da se nisu odrekli velikosrpske ideje i veličanja ratnih zločina i zločinaca”.

U Stranci dijaspore ističu da je Narodna skupština jučer trebala da oštro osudi zločin u Srebrenici, Tomašici, Korićanskim stijenama, Manjači, Omarskoj, Biljanima i drugim stratištima koji se u skladu s presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označavaju kao genocid i najveći ratni zločini koji su se desili u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. 

Pohvale ratnim zločincima su, podvlače u ovoj stranci, izrugivanje žrtava rata, ali i međunarodne zajednice i njenoj odlučnosti da se spriječe ponovni ratovi i zločini kojima se krši međunarodno humanitarno pravo u Evropi.

(FENA) L.A.