FENA Novost: Na Romaniji naizmjenično propuštanje teretnih vozila s prikolicom i šlepera

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-05 14:01:42

Na Romaniji naizmjenično propuštanje teretnih vozila s prikolicom i šlepera

SARAJEVO, 5. januara (FENA) – Na području Romanije (Sarajevo-Rogatica) teretna vozila sa prikolicom i šleperi se propustaštaju naizmjenično, uz obaveznu upotrebu lanaca.

Na magistralnim putevima Livno- Šuica (Borova Glava), Gacko-Tjentište (Čemerno), Sarajevo-Konjic (Ivan),  Sarajevo-Olovo (Nišići) i Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), kao i na putu preko Romanije (Sarajevo-Rogatica) za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca.

Policija iz saobraćaja isključuje teretna vozila koja nemaju lance. Lanci za teretna vozila preporučuju se i na ostalim dionicama u višim predjelima.  Otežano je i saobraćanje na autoputu  A-1 Zenica-Tarčin.   

Zbog niskih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozorava se na poledicu na kolovozu.

Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.  

Granični prijelazi Klobuk i Deleuša na putevima od Trebinja i Bileće prema Nikšiću (Crna Gora) zatvoreni su za teretna vozila. S obzirom da je na području Crne Gore na dionici Šćepan Polje-Plužine-Nikšić zabranjeno kretanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, za ova vozila ne preporučuje se korištenje GP Hum.

Na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Velika Kladuša na prelazak granice čeka se u intervalima od 40 minuta do jedan sat. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.  

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prijelazima tokom dana saobraća usporeno, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2j7HX9c