FENA Novost: Šepić: Građani moraju naći unutrašnji dogovor kako bi strah zamijenili nadom

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-31 12:59:31

Šepić: Građani moraju naći unutrašnji dogovor kako bi strah zamijenili nadom

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) – Godina koju ispraćamo nije donijela puno dobroga. Bila je ovo godina krajnosti, a mi u ovoj zemlji dišemo na škrge, u političkom, ekonomskom, infrastrukturnom, kulturnom i svakom drugom smislu – smatra poslanik u parlamentu BiH i predsjedavajući delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić.

To najbolje potvrđuje, ocijenio je, zastrašujući podatak-broj građana koji su napustili Bosnu i Hercegovinu i otišli da žive na Zapad.

-Politički lideri koji nas trenutno vode nisu kompatibilni s potrebama građana Bosne i Hercegovine jer oni misle uglavnom na sebe i uski krug ljudi i porodica oko njih. Zato nam treba novi pristup u politici, treba nam nova politika, ona koja će znati i moći generirati promjene. Izbor nezavisnih načelnika na lokalnim izborima u 2016. je dokaz da su promjene moguće i da to naš narod želi – saopćio je Šepić.

Mišljenja je da građani “neće nešto ni bolje, niti gore” živjeti u 2017., ali će, kako je naveo, rasti narodno nezadovoljstvo aktuelnom “autističnom politikom koja je sebi i svrha i cilj, ali, srećom, građani će šta misle o takvoj politici reći na izborima 2018.”.

-I siguran sam da će imati mogućnost odabrati novu politiku, koja će se prioritetno baviti vrijednostima koje su važne za sve njih – stav je Šepića.

Poručio je, između ostalog, da se svi mi u BiH moramo okrenuti sebi, narodi i građani u našoj zemlji moraju naći unutrašnji dogovor kako bi svi živjeli bolje i kako bi strah zamijenili nadom, podjele zajedničkom snagom i jačanjem, te priču o prošlosti, snovima i zajedničkim radom za sigurnu, evropsku budućnost.

-Jer, ili ćemo svi zajedno raditi i napredovati, ili ćemo se osporavati, stagnirati i propadati. Znam da postoji snaga i spremnost za novu politiku i zajednički uspjeh i uvjeren sam da ćemo u godini pred nama to posebno afirmirati i promovirati u interesu svih u našoj zemlji – saopćio je Šepić u povodu novogodišnjih praznika.

Zaželio je svim dobrim ljudima zdravlje, sreću i uspjeh, a u 2017. posebno da se bh. fudbalska reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, “da prepoznamo sile i politike koje nas dijele zbog svojih sebičnih interesa i da zajedno izgradimo novi unutrašnji dogovor i politiku koja će pokrenuti BiH, učiniti je zemljom jednakih šansi za sve i pravnom državom u kojoj će mladi moći sanjati svoje snove, zasnivati svoje porodice i graditi stabilnu, evropsku budućnost”.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2iQ8cVv