FENA Novost: Netanyahu osudio Kerryjev govor kao “pristrasan”, Ayrault podržava Kerryja

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-29 12:37:22

Netanyahu osudio Kerryjev govor kao “pristrasan”, Ayrault podržava Kerryja

JERUSALEM,  29. decembra (FENA) – Izraelski čelnik Benjamin Netanyahu u četvrtak je osudio kao “pristrasan” govor odlazećeg američkog državnog sekretara Johna Kerryja o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Kerry je izjavio da je mogućnost postizanja mira po principu dvije države “teško ugrožena”. 

Gradnja izraelskih naselja na okupiranim teritorijama ključni je problem, kazao je on.

Netanyahu je izjavio da je razočaran govorom, za koji tvrdi da je “neizbalansiran” i “opsesivno usmjeren” na pitanje naselja.

Kerry je “šutke prešao preko palestinske neumorne kampanje terorizma” protiv Izraela, kazao je.

Dodao je da je u središtu sukoba palestinsko odbijanje da prizna izraelsko pravo na postojanje, ali da Kerry “ne uočava tu prostu istinu”.

Ranije je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izrazio na Twitteru podršku Izraelu, navodeći kako neće dopustiti bilo kome da se odnosi prema jevrejskoj državi s “nemarom i nepoštovanjem”.

Zatražio je od Izraela da “ostane snažan” dok on ne preuzme predsjedničku dužnost 20. januara.

Francuska, koja će biti domaćin međunarodne konferencije na kojoj će se u januaru u Parizu odrediti okvir za budući mirovni sporazum između  Izraela i Palestinaca, izrazila je podršku Kerryjevim stavovima.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault izjavio je da je  Kerryjev govor bio “jasan, odlučan i hrabar”.

Nakon govora, palestinski predsjednik Mahmoud AAbbas sugerirao je kako je spreman sa nastavi mirovne pregovore ukoliko Izrael prekine aktivnosti širenja naselja. 

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat izjavio je da je predsjednik Abbas “u potpunosti uvjeren da se pravedno, sveobuhvatno i trajno rješenje” može postići.

– Ukoliko izraelska vlada pristane da prekine aktivnosti širenja naselja, uključujući i ona u istočnom Jerusalemu, i provede sporazum koje su propisale dvije strane, palestinsko čelništvo bit će spremno da nastavi pregovore – kazao je Erakat. 

SAD su u petak odlučile da ne ulože veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na okončanje gradnje izraelskih naselja, izazivajući ljutitu reakciju jevrejske države.

Pitanje izgradnje jevrejskih naselja jedno je od najspornijih između Izraela i Palestinaca, koji ih smatraju preprekom ka miru i stvaranju solidnije palestinske države.

Više od pola miliona Jevreja živi u oko 140 naselja koje je izgradio Izrael od okupacije iz 1967. godine Zapadne obale i istočnog Jerusalema. Ta naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

Rješenje po “principu dvije države” decenijama starog sukoba između Izraela i Palestinaca deklarirani je cilj njihovih čelnika i brojnih međunarodnih diplomata i  političara.

– To je kraći put ka konačnom rješenju po kome bi se stvorila nezavisna država Palestina u granicama od prije 1967. godine na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jerusalemu, koja će miroljubivo koegzistirati s  Izraelom.

Ujedinjene nacije, Arapska liga, Evropska unija, Rusija i Sjedinjene Države redovno ponavljaju svoje obavezivanje na taj koncept.

Kerry je u svom govoru izjavio je da je  uprkos izraelskim suprotnim tvrdnjama, UN-ova osuda ilegalnih jevrejskih naselja u skladu s američkim vrijednostima.

– Rješenje po principu dvije države jedini je put da se ostvari pravedan i trajan mir koji bi osigurao izraelsku budućnost kao jevrejske i demokratske države. Ta budućnost sada je ugrožena – kazao je.

– Izraelski premijer javno podržava rješenje po principu dvije države, ali ova aktuelna koalicija najviše je desničarska u izraelskoj istoriji, s agendom koju promiču najekstremniji elementi – dodao je Kerry.

– Rezultat takve politike je da ova vlada, koju je premijer opisao kao najviše obavezanu na jevrejska naselja od bilo koje u izraelskoj istoriji, ide u suprotnom pravcu. Ona ide u pravcu stvaranja jedne države – izjavio je šef američke diplomatije, prenosi BBC. 

 

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2ikyQF7