FENA Novost: Reis Kavazović primio rukovodstvo Islamske zajednice Austrije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-26 14:45:09

Reis Kavazović primio rukovodstvo Islamske zajednice Austrije

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u ponedjeljak je primio rukovodstvo Islamske zajednice Austrije koje je predvodio predsjednik Ibrahim Olgun.

Govoreći o radu IZ Austrije, njenoj strukturi, Olgun je kazao i to da općenito, muslimansku populaciju u ovoj evropskoj zemlji najvećim dijelom čine Turci i Bošnjaci.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Austrije Esad ef. Memić kazao je da su Bošnjaci uključeni u rad i aktivnosti organa IZ Austrije, te da su gotovo svi bošnjački džemati integrirani u rad zajednice.

Reis Kavazović je ukazao na važnost gradnje islamskog jedinstva i gajenja univerzalnih islamskih vrijednosti bez obzira na veoma šarenoliku strukturu muslimanskog stanovništva u Austriji.

– Svaki narod ima svoj identitet i svoju kulturu. U vjerskom smislu to treba biti sekundarno, dok univerzalne islamske vrijednosti i islamsko jedinstvo trebaju biti na prvom mjestu – kazao je između ostalog reisu-l-ulema.

Tokom susreta pokazana je obostrana spremnost i otvorenost za saradnju, poglavito u segmentu obrazovanja, kroz medrese i fakultete kao i druge obrazovne ustanove, javlja MINA.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2i9Z6ly