FENA Novost: Božić: Saradnja Banjalučke i Sarajevske berze u multilateralnoj kompenzaciji

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-26 14:40:49

Božić: Saradnja Banjalučke i Sarajevske berze u multilateralnoj kompenzaciji

BANJA LUKA, 26. decembra (FENA) – Na Banjalučkoj berzi ove godine je ostvaren promet od oko 620 miliona KM, što je za 11 posto više nego lani, ali je nastavljen dosadašnji trend da najveće učešće u prometu imaju obveznice RS-a.

Direktor Berze Milan Božić ističe da nisu zadovoljni tržištem akcija emitenata te da na poboljšanju treba da rade sve institucije u RS-u kako bi akcionarstvo ponovo bilo aktuleno, za razliku od dugoročnih dužničkih hartija od vrijednosti.

Najavio je i saradnju sa Sarajevskom berzom u multilateralnoj kompenzaciji kako bi se obaveze privrednih subjekata istovremeno mogle „prebiti“ i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH u znatno većem izosu.

Za narednu godinu planirano je, kaže, više projekata s ciljem razvoja tržišta kapitala, među kojima je i projekt elektronske mjenice, s namjerom da se inkorporira u sistem multilateralne kompenzacije.

-S obzirom na to da bi se mjenica izdavala u elektronskom obliku, bilo bi lako njeno prenošenje, a isto tako realizacija mjenice bi mogla biti automatska, odnosno iz sistema za multilateralne kompenzacije bi se po dospjeću mjenica mogla slati na izvršenje kod banaka gdje je otvoren glavni račun – pojasnio je Boži,ć ističući da bi taj projekt imao doprinos u smanjenju nelikvidnosti privrede.

Banjalučka berza u narednoj godini planira i da se uključi u regionalnu platformu za trgovanje hartijama od vrijednosti “See link”.

-Naša softverska rješenja će se koristiti i u Crnoj Gori i u Makedoniji, a trenutno pregovaramo i sa nekoliko brokerskih kuća iz Srbije koje su spremne da preuzmu naša softverska rješenja koja će omogućiti da se u realnom vremenu investitorima sa lokalnog tržišta, posredstvom lokalne brokerske kuće, ponude i hartije od vrijednosti svih zemalja koje su učesnice u ovom projektu – rekao je Božić.

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2ijn1fA