FENA Novost: U usuglašavanju kolektivnih ugovora Ministarstvo ima koordinirajuću ulogu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-22 15:57:35

U usuglašavanju kolektivnih ugovora Ministarstvo ima koordinirajuću ulogu

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) –  Povodom javnih istupa predstavnika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH u vezi s početkom pregovora o Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika – doktora medicine i  stomatologije u oblasti zdravstva na teritoriju FBiH, Federalno ministarstvo zdravstva podsjetilo je danas da u procesu usuglašavanja kao i donošenja novih kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva ima samo koordinirajuću ulogu s obzirom da su kantonalne vlade nadležne za financiranje i implementaciju kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva.

– Stoga se pregovori u toj oblasti i vode između vlada kantona i reprezentativnih sindikata, uz koordinaciju Federalnog ministarstva zdravstva odnosno Vlade Federacije BiH. Sukladno tome, i potpisnici ispregovaranog Kolektivnog ugovora bi bili kantoni i reprezentativni sindikat, dok je Federacija supotpisnik samo za one zdravstvene ustanove u kojima je suosnivač – saopćeno je iz Ministarstva.

S tim u svezi, kako se navodi u saopćenju „naglašavamo da je Federalno ministarstvo zdravstva potpuno spremno da koordinira pregovore između vlada kantona i Sindikata, nakon što se ispune neophodni preduvjeti s kojima su predstavnici Sindikata jako dobro upoznati“.

– U tom pravcu, podsjećamo da je upravo Federalno ministarstvo zdravstva još u srpnju i pripremilo Protokol o vođenju pregovora te ga poslalo na suglasnost kantonima. Intencija je bila da u pregovorima sudjeluju svi kantoni. Međutim, do kraja studenog tek tri kantona su dala suglasnost na vođenje pregovora sa ovim sindikatom, a u prosincu još dva kantona (Sarajevski, Zeničko-dobojski, Srednjebosanski, Livanjski i Posavski) – ističe se.

Bez obzira što je svega pet kantona dalo suglasnost na Protokol o pregovorima Federalno ministarstvo zdravstva je izrazilo spremnost da koordinira pregovore između Sindikata i kantona koji su dali suglasnost za pregovaranje.

– S tim u svezi, navedeni Protokol smo proslijedili i prema Vladi Federacije BiH čiju suglasnost očekujemo ubrzo, nakon čega će se stvoriti svi preduvjeti za početak pregovora između zainteresiranih kantona i Sindikata doktora i stomatologa o Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika – doktora medicine i  stomatologije u oblasti zdravstva na teritoriju FBiH. O svemu ovome su predstavnici Sindikata nebrojeno puta informirani i usmeno i pismeno, zbog čega smo i iznenađeni njihovim posljednjim istupima u medijima, te ih pozivamo da ne poduzimaju ishitrene poteze – saopćio je stručni savjetnik za odnose s javnošću Ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Peršić.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2h5MMyg