Gitarijada Mostar

Sretan rođendan, Muzički centar Pavarotti!! (video)

Muzika BiH Show Time

Muzički centar Pavarotti u Mostaru otvoren je 21. decembra 1997. godine, na inicijativu organizacije War Child UK i uz velikodušnu potporu čuvenog Luciana Pavarottija, te Briana Enoa, članova grupe U2 i drugih svjetskih umjetnika.

Internacionalnu nevladinu organizaciju War Child su 1993. godine pokrenuli britanski filmski autori Bill Leeson i David Wilson, i to neposredno nakon povratka sa snimanja dokumentarca u ratom zahvaćenim zemljama bivše Jugoslavije, a nakon što su u Bosni upoznali Nigela Osbornea, koji se bavio muzičkom terapijom.

Podršku za njihove ciljeve (podrška i rehabilitacija djece žrtava rata) i aktivnosti koje su bile povezane upravo sa muzičkom terapijom odmah su im pružili svjetske zvijezde Brian Eno, David Bowie, Bono, Luciano Pavarotti i Tom Stoppard.

Poslije dvije godine War Child se povukao iz priče i upravljanje prepustio Gradu Mostaru, a u skoro dvadeset godina rada Pavarotti centar je u svoju ‘biografiju’ uknjižio nebrojene kreativne radionice i škole sa hiljadama mladih polaznika, te stotine muzičkih programa. Posebna priča među njima su jedinstveni Mostar Blues Festival (pokrenut 2002.), demo program Festival Gitarijada, kao i vrlo cijenjeni muzički studio, svojevremeno jedan od najmodernijih u Evropi, u kojem su snimali Brian Eno, Peter Gabriel, The Kelly Family, Goran Bregović, te do današnjih dana brojni izvođači iz cijelog regiona.

Svoju 19. godišnjicu Centar obilježava Kids marketom, sajmom proizvoda i umjetnina organizacija koje se bave radom sa djecom.

Čekajući narednu, jubilarnu godišnjicu, čiji bi program mogao (i trebao) biti jedan od posebnih kulturnih događaja u cijeloj BiH, Muzičkom centru Pavarotti čestitamo današnji rođendan i želimo (konačno) trajno rješenje finansijskih problema, koji ga, nažalost, prate.