FENA Novost: U PSBiH nacionalni seminar ‘Borba protiv netolerancije i diskriminacije’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 07:26:19

U PSBiH nacionalni seminar ‘Borba protiv netolerancije i diskriminacije’

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) – U Sarajevu će danas biti održan nacionalni seminar “Borba protiv netolerancije i diskriminacije kroz suprotstavljanje govoru mržnje: Uloga parlamentaraca”, u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i u saradnji s Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine. 

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je 25. maja usvojila deklaraciju kojom osuđuje govor mržnje, čime je formalizirala svoju riješenost da se protiv njega bori, te pozvala sve vlasti da ojačaju napore na njegovom sprečavanja i kažnjavanju. Tim tekstom se identificiraju i organizacije civilnog društva kao partneri u borbi protiv govora mržnje.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine saglasile su se da će se u periodu 2016-2017, u sklopu Akcionog plana Vijeća Evrope za BiH 2015-2016, održati serija seminara za članove državnog parlamenta.

U sklopu mape puta za aktivnosti u periodu 2016-2017, Alijansa No Hate odlučila je da održi seriju nacionalnih seminara usmjerenih na, s jedne strane, sagledavanje situacije u konkretnim državama članicama Vijeća Evrope u pogledu mržnje, rasizma i netolerancije i, s druge strane, na razmatranje mjera kojima će se suprotstaviti ovim pojavama.

U tom smislu, nacionalni seminar Alijanse No Hate u Bosni i Hercegovini je u skladu s obavezom koju su svojom izjavom, kroz pomenutu deklaraciju, preuzeli državni parlamentarci. Može pomoći i u definiciji uloge parlamentaraca u borbi protiv rasizma, netolerancije i mržnje, te u otvaranju puteva saradnje s organizacijama građanskog društva. Uz to, u svjetlu osnovnog zadatka parlamentaraca kao zakonodavaca, seminar bi mogao biti inspirativan i za inicijative kojima bi se popunile praznine u državnim zakonima o zabrani diskriminacije.

Na seminaru su pozvani članovi i članice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ombudsmeni, predstavnici PACE-a i ECRI-a, članovi Alijanse No Hate, predstavnici Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu i Škole političkih studija Vijeća Evrope, predstavnici medija i civilnog društva, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2gNDKsZ